Na Plesu upriličen doček posade i helikoptera HRZ-a te DIP-a civilne zaštite MUP-a iz Albanije

Doček posade i helikoptera Mi-171Sh te DIP-a Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a iz Albanije na Plesu | Foto: MORH / T. Brandt

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu u petak, 29. studenog 2019. održan je doček članova posade dva helikoptera Mi-171Sh iz Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te pripadnika Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH s psima tragačima iz Albanije.

Posada helikoptera Mi-171Sh koju čini četiri pilota i četiri tehničara letača Eskadrile višenamjenskih helikoptera HRZ-a pružila je potporu modulu Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH koji je s 16 pripadnika i osam pasa tragača, temeljem Odluke Vlade RH, 26. studenoga 2019. upućen u Albaniju radi pružanja humanitarne pomoći, zbog snažnog potresa koji je pogodio tu zemlju.

General Matanović: Republika Hrvatska je pravovremeno reagirala te su za samo tri sata integrirane sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti

Zahvalivši pripadnicima HRZ-a i Državne intervencijske postrojbe MUP-a na zajedničkom doprinosu u pružanju humanitarne pomoći albanskom narodu, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović tom je prigodom istaknuo kako su Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova ovim primjerom zajedničke suradnje pokazali humanitarni karakter Republike Hrvatske i pomoći narodu u nevolji, u ovom slučaju Republici Albaniji.

“Zahvalio bih svima djelatnicima Ravnateljstva civilne zaštite i pripadnicima HRZ-a koji su sudjelovali u ovoj humanitarnoj akciji”, rekao je general Matanović istaknuvši kako je Republika Hrvatska u ovom slučaju vrlo brzo reagirala što potvrđuje činjenica kako su nakon zahtjeva, za samo tri sata integrirane sve sastavnice ove aktivnosti te bile spremne i krenule u područje Republike Albanije na zadaću. “Činjenica je da smo tamo bili među prvima i sam tim, kroz ovakvu aktivnost potvrđuje se još jednom da smo u pripremi i koordinaciji svih sastavnica Domovinske sigurnosti spremni odgovoriti svim zahtjevima kad se postave pred sastavnice. I u ovom slučaju kad je riječ o Albaniji i u slučaju potrebe u Republici Hrvatskoj”, naglasio je general Matnović.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Trut: Reagirali smo na najbolji mogući način i u najkraćem mogućem vremenu izvršili svoje zadaće

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu dr.sc. Damir Trut pohvalio je i zahvalio u ime ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića cijelom timu i svim pripadnicima koji su sudjelovali u ovoj humanitarnoj akciji.

“Zaista smo reagirali na najbolji mogući način i pokazali kako su snage civilne zaštite sposobne i spremne u najkraćem mogućem vremenu izvršiti svoje zadaće”, istaknuo je Trut.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Trut također je istaknuo vrlo brzu reakciju Vlade RH: “Ova zadaća je odrađena u najboljoj mogućoj mjeri. To je pokazatelj da možemo raditi i u Hrvatskoj po potrebi, ali isto tako i u ovakvim složenim međunarodnim okolnostima”, rekao je te također napomenuo kako je jučer Vlada donijela odluku i o materijalnoj pomoći Republici Albaniji, gdje je jučer upućen kamion i kombi pun opreme. “U pripremi je još jedan kontingent koji će Hrvatska slati u dogovoru sa albanskim vlastima, kad vidimo njihove potrebe”, rekao je.

Načelnik sektora – zapovjednik Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite Mladen Vinković ukratko je izvijestio o aktivnostima tijekom trodnevnog boravka u Albaniji: “Tim od 15 ljudi i osam pasa radili su svaki dan, prošli su četiri radilišta od kojih su na tri detektirali žrtave ispod ruševina”. Posebno je pohvalio suradnju sa međunarodnim timovima iz Rumunjske, Srbije, Crne Gore s kojima su surađivali na terenu u Albaniji posebno izdvojivši izvrsnu organizaciju i potporu albanskih kolega tijekom provedbe ove akcije.

RSS/ Foto: MORH / T. Brandt