Može li zabrana vožnje noću mladim vozačima povećati sigurnost u prometu?

screenshot SMR by Matthew/Youtube

Da je sigurnost u prometu od najveće važnosti, jasno je svima koji svakodnevno čitaju i gledaju vijesti s posljedicama stravičnih prometnih nesreća. Nikome nije svejedno kad pročita da je ozlijeđena jedna ili više osoba u prometu, a kamoli da je izgubljen ljudski život. Da stvar bude još gora, česti su slučajevi da u prometu stradaju mlade osobe, bilo da su bile za volanom automobila, suputnici ili samo sudionici u prometu kao pješaci, biciklisti ili mopedisti.

Tportal javlja da britanski Odjel za promet (Department of Transport ili DfT) predlaže stroži zakon o sigurnosti u prometu, koji bi novim stupnjevitim sustavom licenciranja trebao smanjiti broj sudara na britanskim prometnicama u kojima sudjeluju vozači koji su nedavno položili vozački ispit. Kako u većini slučajeva uglavnom mladi ljudi polažu vozače ispite, ta bi se mjera trebala prvenstveno odnositi na njih.

Brojke sugeriraju da svaki peti vozač ima nesreću u roku od godinu dana od polaganja vozačkog ispita. DfT tvrdi da bi zabrana vožnje noću (kada su uvjeti zahtjevniji), kao i zakonsko minimalno razdoblje učenja i ograničenje starosti za putnike, moglo pomoći u smanjenju negativnih brojki.

Cijeli prijedlog britanskih vlasti pročitajte OVDJE.

RSS