Može li se smanjiti migrantski val preko središta Mediterana?

Izbjeglički val na mediteranu
TRT World

Ministri unutarnjih poslova Francuske, Njemačke i Italije sastali su se s povjerenikom za unutarnje poslove i migracije EU Dimitrisom Avramopoulosom u Parizu kako bi raspravljali o izazovima što ih predstavlja sve veći mirantski val preko središnje mediteranske rute.

Kako je danas potvrđeno iz Europske komisije, ministri su obećali solidarnost s Italijom, koja se bori sa sve većim brojem izbjeglica. Kako bi joj pomogli dogovorili su niz mjera, među kojima je poseban kodeks za nevladine organizacije što bi ga trebala izraditi upravo Italija. Obećana je i pomoć libijskoj obalnoj straži, kao i Međunarodnoj organizaciji za migracije (IMO), te visokom povjereniku UN-a za izbjeglice koji rade u Libiji.

Na sastanku je dogovorena i mogućnost jačanja nadzora na južnim granicama Libije, kao i učinkovitiji sustav vraćanja, te razmješanja izbjeglica u druge zemlje EU.

Prvi konkretni koraci trebali bi biti predstavljeni već sutra, te evenutalno odobreni na neformalnom sastanku ministara unutarnjih poslova i pravosuđa koji se održava u četvrtak u Talinu.

A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ