Kriza „Zapada“ u fokusu 56. Münchenske sigurnosne konferencije

Münchenska konferencija smatra se Davosom sigurnosnih i vanjskopolitičkih pitanja.

U petak, 14. veljače 2020. otvorena je 56. Münchenska sigurnosna konferencija  kojom predsjeda veleposlanik Wolfgang Ischinger.

Riječ je o redovitoj godišnjoj međunarodnoj konferenciji koja se kroz posljednjih pet desetljeća etablirala se kao vodeći globalni forum za raspravu o temama sigurnosne politike.

Na ovogodišnjoj konferenciji sudjelovat će 35 šefova država, više od 500 političkih lidera i predstavnika  međunarodnih organizacija, a razgovarat će se između ostalog o ratovima i Libiji i Jemenu, zaoštravanju napetosti na Bliskom Istoku, multilateralizmu i promjenama međunarodnog poretka, klimatskoj sigurnosti, globalnoj trgovini, sigurnosnoj situaciji u Aziji te o budućnosti Europske Unije.

Münchenska konferencija smatra se Davosom sigurnosnih i vanjskopolitičkih pitanja.

Na konferenciji se očekuje dolazak američkog državnog tajnika Mike Pompeoa, francuskog predsjednika Emmanuela macrona, generalnog tajnika NATO-a Jens Stoltenberga, ukrajinskog predsjednika  Volodimira Zelinskog, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i brojnih drugih lidera.

Na marginama Münchenske sigurnosne konferencije planiran je sastanak predsjednika Vlade Plenkovića i ministra Krstičevića s glavnim tajnikom NATO-a Stoltenbergom i s njemačkom ministricom obrane Kramp-Karenbauer.

Konferencija završava u nedjelju, 16. veljače 2020.

DBO / Foto: MSC