Blasio odlučio: Do kraja godine svi njujorški policajci tijekom službe nosit će body kamere

NY City Gov

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio odlučio je da će do kraja 2018. godine svi njujorški policajci biti opremljeni body kmerama. To je čak godinu dana ranije nego što je NYPD prvobitno utvrdio.

„Body kamere otvorile su novo poglavlje policije, pomogle su transparentnosti i povećanju odgovornosti njujorške policije. Sada smo donijeli odluku o ubrzanju procesa opremanja i širenja krajnjih korisnika. Svi policajci u patrolama kao i detektivi biti će opremljeni body kamerama. To će sasvim sigurno pomoći bržem rastu povjerenja između policije i zajednice, rekao je Blasio.

Za realizaciju ovog projekta grad će iz proračuna izdvojiti  17,9 milijuna dolara, što i ne predstavlja veliki izdatak ako se zna da ovogodišnji proračun New Yorka iznosi 88 milijardi dolara.

Predviđena sredstva pokriti će tročkove kupnje body kamera i nadogradnje njihove povezanosti s informacijskim tehnologijama.

Početkom siječnja 2018. body kamere imalo je 2470 policajaca. Plan je da se svaki mjesec dodatno zaduži oko 800 policajaca. Do kraja godine 18.000 policajaca tijekom službe nosilo bi body kamere.

DBO