Može li EU pomiriti Washington i Teheran?

prtsc Fox News/Youtube

Prema riječima visokih dužnosnika EU, predstavnici Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije, Kine i Irana, koji i dalje žele sudjelovati u provedbi nuklearnog sporazuma kojeg su potpisali u srpnju 2015. godine, sastat će se 28. lipnja u Beču kako bi razmotrili mogućnost njegovog očuvanja.

Kako piše Geopolitika News, na sastanku će se nastojati riješiti problemi nastali nakon američkog jednostranog povlačenja iz nuklearnog sporazuma s Teheranom, kao i razmotriti nedavne izjave iz Irana koje se odnose na prijetnje o početku povećanja obogaćivanja urana iznad granica dozvoljenih tim sporazumom.

Naime, Teheran postojano upozorava kako samo on izvršava preuzete obveze iz nuklearnog sporazuma nakon američkog jednostranog povlačenja, a da zauzvrat trpi američke sankcije i licemjerne izjave kako se mora pridržavati tim sporazumom dogovorenih uvjeta vezano uz razvoj svog nuklearnog programa, dok EU u praksi ne čini ništa da se osigura nastavak njezine neometane gospodarske suradnje s Iranom.

Federica Mogherini, povjerenica EU za vanjske poslove i sigurnost, izjavila je kako je za Europu “važno da Iran u potpunosti provodi svoje obveze”, pri čemu je obećala učiniti sve što je moguće za smanjenje napetosti u odnosima između Teherana i Washingtona.

Više o ovom važnom sastanku pročitajte OVDJE.

RSS