Nova Nacionalna strategija kontraobavještajne službe SAD-a fokusira se na unapređenje tehnologije

Pixabay

U novoj Nacionalnoj strategiji kontraobavještajne službe direktor Nacionalnog kontraobavještajnog i sigurnosnog centra, Bill Evanina, izjavio je kako sve agresivnije i sve složenije prijetnje stranih obavještajnih službi, prema SAD-u, zahtijevaju sveobuhvatan plan odvraćanja i otkrivanja prijetnji radi borbe protiv krađe osjetljivih informacija, hakiranja, insajderskih prijetnji pa čak i pokušaja atentata od strane stranih obavještajnih službi na tlu SAD-a.

Napomenuo je kako je važno uključiti i mobilizirati sve elemente društva Sjedinjenih Država i potpuno integrirati zdrave protuobavještajne i sigurnosne postupke u poslovnu praksu, te ojačati mrežu kako bi se obranili od pokušaja stranih aktera ili zlonamjernih insajdera da ukradu ili ugroze osjetljive podatke, informacije i imovine.

Nova Nacionalna strategija kontraobavještajne službe fokusira se na pet područja: kritična infrastruktura, ključni američki lanci nabave, ekonomija SAD-a, strani utjecaja na američku demokraciju te cyber i tehničke operacije.

Uz to, u izvješću se navodi kako akteri prijetnji na raspolaganju imaju sve sofisticiraniji nabor obavještajnih sposobnosti te da ciljaju na većinu vladinih odjela i agencija SAD-a pa čak i na one koji nemaju misiju nacionalne sigurnosti.

Strategija se zalaže za širenje razmjene kritičnih infrastrukturnih informacija sa saveznim odjelima i agencijama; s državnim, lokalnim, plemenskim i teritorijalnim vlastima; i s partnerima iz privatnog sektora te saveznicima. Nadalje, potiče se razvoj, obučavanje i zadržavanje zajednice službenika širom vlade, koji mogu prepoznati i suzbiti prijetnje u kritičnoj infrastrukturi SAD-a. Također, u planu je i razvijanje novih analitičkih alata za poboljšanje upozorenja o prijetnji i onemogućavanje uvredljivih i obrambenih napada.

Što se tiče prijetnji lanaca opskrbe, SAD planira poboljšati mogućnosti otkrivanja i reagiranja na prijetnje, unaprijediti integritet  i proširiti doseg u prijetnjama, području upravljanja rizikom i najboljim praksama rješavanja problema.

Kako bi se suočila s prijetnjom cyber napada vlada planira unaprijediti integraciju kontraobavještajnih, sigurnosnih i cyber zajednica kako bi ranije otkrila, odvratila i suzbila prijetnje. Drugim riječima, žele razviti i steći nove sposobnosti za praćenje i suprotstavljanje cyber napadima.

Strategija naglašava da će za uspješno suzbijanje prijetnji biti potreban pristup cijelog društva.

Više pročitajte u originalnom članku na HStoday-u.

PO/Foto:Pixabay