Njemačka: Kibernetičke tehnologije proglašene ključnom nacionalnom imovinom

Novi njemački strateški dokument proglašava kibernetičke tehnologije, koje se odnose na obranu, kao ključnu nacionalnu imovinu koja domaćem sektoru pruža određenu zaštitu od međunarodne konkurencije.

Označavanje ključne tehnologije znači da vlada može zaobići pravila Europske unije koja zahtijevaju da javna akvizicija bude otvorena tvrtkama širom bloka.

Područja umjetne inteligencije, elektroničkog ratovanja, umreženih operacija i kriptologije te informacijske i komunikacijske tehnologije povezane s obranom smatraju se ključnom točkom za nacionalnu sigurnost kojom vlada želi održati sektor zdravim.

Ministarstvo za ekonomska pitanja i energetiku izdalo je dokument u kojem ističu da sigurnost i obrana zemlje leži u tehnološkim izazovima i području digitalizacije i umjetne inteligencije, a održavanje kibernetičke sigurnosti preduvjet je za digitalni napredak države, gospodarstva i društva te je jednako važno i za suverenitet Njemačke i Europe.

Njemačka ministrica obrane, Annegret Kramp-Karrenbauer, izjavila je kako njezina agencija ostaje usredotočena na cyber sposobnosti iz europske perspektive, dajući primjer kako njezini dužnosnici rade na tome da osiguraju da nadležne vlasti u Britaniji ostanu priključene na mreže EU-a nakon ukidanja Brexita.

Nadodala je kako se suradnja u vezi s kibernetičkim pitanjima s Kinom i Sjedinjenim Državama mora povećati te da doprinos Njemačke zajedničkoj radnoj skupini NATO-a s velikom spremnošću pokreće planove zemlje za postavljanje nove informacijske okosnice za kopnene snage Bundeswehra.

Ostaje za vidjeti kako će vlada koristiti novi strateški dokument o ključnim nacionalnim tehnologijama za donošenje investicijskih odluka.

Više o njemačkoj, vojnoj cyber zaštiti pročitajte ovdje.

PO/Foto:Pixabay