Ministarstvo pravosuđa SAD-a optužilo pripadnike Kineske narodnooslobodilačke vojske za napad na Equifax

Ministarstvo pravosuđa SAD-a optužilo je četiri pripadnika Kineske narodnooslobodilačke vojske za, kako kažu, najveću krađu osobnih podataka i poslovnih tajni, od strane državnog sponzora, nakon dvogodišnje istrage od strane agencije Equifax.

U rujnu 2017. godine Equifax je objavio neovlašteno otkrivanje podataka 147 milijuna Amerikanaca, uključujući datume rođenja, brojeve socijalnog osiguranja, fizičke adrese i vozačke dozvole.

Sudski dužnosnici koji su danas najavili optužbe istakli su da su ograničeni u postupcima koji se mogu poduzeti protiv pojedinaca, koji su navodno počinili ovaj napad, te da ih nisu u mogućnosti poslati u zatvor.

Administracijski dužnosnici ukazali su sličnosti ovog događaja zalaganjem SAD-a za uklanjanje kineskih tvrtki, poput proizvođača telekomunikacijske opreme Huawei, iz kritične infrastrukture zemlje.

Dužnosnici pravosuđa naveli su da su službenici PLA ukrali zbirke podataka Equifaxa i nacrte baza podataka te poslovne tajne koje su proizvod desetljeća ulaganja i napornog rada tvrtke.

“Obično ne podnosimo krivične prijave protiv pripadnika vojnih ili obavještajnih službi druge zemlje izvan Sjedinjenih Država”, rekao je glavni tužitelj William Barr, napominjući iznimke zbog miješanja u privatni sektor ili demokratskih izbora. “Općenito, tradicionalna vojna i obavještajna aktivnost zasebna je sfera ponašanja koja ne bi trebala biti podložna domaćem kaznenom zakonu.”.

Bowdich je istaknuo da je današnja optužnica protiv kineskog vojnog osoblja tek druga u povijesti. Naime, 2014. godine Ministarstvo pravosuđa optužilo je pet vojnih hakera u vezi s ekonomskom špijunažom u industriji nuklearne energije, metala i solarne energije.

Zamjenik direktora FBI-a David Barr dodao je kako osobni podaci Amerikanaca mogu nahraniti razvoj kineskog alata za umjetnu inteligenciju kao i stvaranje paketa za ciljanje obavještajnih podataka.

Odgovarajući na novinarska pitanja o implikacijama kršenja podataka na nacionalnu sigurnost, Bowdich je istaknuo da se ti podatci mogu unovčiti ili koristiti za ciljanje američkih dužnosnika, ali da do sada ne postoje nikakvi dokaza o tome.

Dužnosnici pravosuđa odali su priznanje još 20 država za pružanje pomoći u istrazi te su više puta zahvalili Equifaxu na suradnji.

U siječnju ove godine Federalna komisija za trgovinu priopćila je kako će na raspolaganju biti 425 milijuna dolara za pomoć onima koji su pogođeni ovim događajem, zbog nagodbe između Equifaxa i FTC-a, zajedno s Uredom za zaštitu potrošača i 50 američkih država i teritorija.

Više pročitajte u originalnom Nextgov članku.

PO/Foto:Pixabay