HRVATSKA ZASTUPNICA U EUROPARLAMENTU OTKRIVA: ‘Nezakonita trgovina životinjama jedna od najunosnijih kriminalnih djelatnosti na svijetu’

“Procjenjuje se da se mjesečno među državama članicama EU-a trguje s oko 46.000 pasa, od kojih većina nije registrirana”, upozorila je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP) na zabrinjavajuće podatke o nezakonitom trgovanju životinjama govoreći na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Podaci pokazuju da je nezakonita trgovina životinjama među najunosnijim kriminalnim djelatnostima na svijetu, odmah nakon droge i oružja, a, osim zaštićenim i divljim životinjama, nezakonito se trguje i kućnim ljubimcima.

Mnogi od njih su bolesni, nisu cijepljeni i imaju krivotvorene ili uopće nemaju dokumente o podrijetlu, a životinje nerijetko umiru kratko nakon prodaje. Sve to negativno se odražava na javno zdravlje, dobrobit životinja i zaštitu potrošača.

“Zato su identifikacija i registracija svih mačaka i pasa ključan nužni prvi korak u borbi protiv njihove nezakonite trgovine”, naglasila je zastupnica Glavak.

U zaključcima Vijeća iz prosinca prošle godine usvojenim tijekom finskog predsjedavanja, Vijeće je dodatno pozvalo Komisiju na procjenu potrebe za novim zakonodavstvom.

Zastupnica Glavak osvrnula se na dosta dobro uređeno zakonodavstvo u Hrvatskoj kojim se propisuje obvezno označavanje pasa, dok je označavanje mačaka i pitomih vretica dobrovoljno. Podaci o označenim kućnim ljubimcima vode se u elektronskoj bazi podataka Ministarstva poljoprivrede Lysacan.

Naglasivši potrebu da se stane na kraj nezakonitoj trgovini kućnim ljubimcima, zastupnica Glavak poručila je da će se tako zaštititi i životinje, i unutarnje tržište Europske unije, doznaje se u njezinom uredu u Europskom parlamentu.

A. R. K.