Ministar Božinović na svečanom obilježavanju 70. godišnjice osnutka Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“

Danas, 19. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu svečano je obilježavano 70 godina postojanja Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ pod nazivom „Znanje, istina, pravda za sve“.

Načelnica Centra „Ivan Vučetić“ Andrea Ledić, u svom obraćanju, istaknula je kako je Centar jedna od vodećih forenzičkih institucija u ovom dijelu Europe:
– „Drago nam je da je naša reputacija iznikla kroz godine vrhunskog rada i uspješnog pružanja forenzičkih usluga. Naši rezultati bili su ključni za rješavanje nekih od najtežih kaznenih djela te bez, imalo ustručavanja, mogu reći da je Centar esencijalna karika u lancu pravde“.
Povodom obilježavanja 70. obljetnice, tiskana je i monografija u kojoj su prikazana dosadašnja dostignuća, ali i planovi za budućnost. Tijekom sedam desetljeća postojanja i rada, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ izrastao je u suvremenu instituciju koja danas stoji rame uz rame s europskim i svjetskim forenzičnim institutima.
Jedinstvena je to forenzična ustanova u Hrvatskoj koja obavlja forenzičku obradu materijalnoga traga i njegovo pretvaranje u materijalni dokaz korištenjem suvremene tehnologije i primjenom raznovrsnih metoda, u gotovo svim područjima vještačenja i ispitivanja u forenzici.
– „Danas, s preko 130 djelatnika, Centar provodi vještačenja u gotovo svim područjima kao što su kemijsko-fizikalna, toksikološka, biološka, balistička, mehanoskopska, forenzika prometa, vještačenja dokumenata i rukopisa, kontaktni tragovi tekstilnih vlakana i raznih metoda identifikacije, početne daktiloskopije, ali i modernijih – DNK analiza, biometrijskih analiza lica pa sve do najmodernije digitalne forenzike i akustičke analize glasa“, pojasnila je načelnica Ledić.

Od 1998. godine Centar je punopravni član ENFSI-a (European Network of Forensic Science Institutes), krovne organizacije nacionalnih forenzičnih instituta Europe, koja okuplja ukupno 72 članice iz 39 europskih zemalja, a prepoznata je kao eminentna institucija za forenzične znanosti koja osigurava kvalitetu, razvoj i provedbu forenzičkih znanosti.
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izrazio je zadovoljstvo što se Republika Hrvatska sa svojim forenzičnim centrom te njegovim stručnim i znanstvenim doprinosima sve snažnije pozicionira na svjetskoj forenzičkoj znanstvenoj karti:

– „Ponosni smo na sva postignuća našeg Centra, koji je u 70 godina, uvijek bio primjer u svojoj djelatnosti. Pružao je sigurnost i pravdu svim ljudima. Centar „Ivan Vučetić“ upravo je voditelj nacionalne zbirke podataka prikupljenih molekularno genetskom analizom, kao i nacionalne zbirke otisaka papilarnih linija“.
Uloga Centra „Ivan Vučetić“ presudna je na stvaranje zajednice u kojoj se oslanjamo na pravdu i sigurnost. Pruža kontinuiranu, inovativnu, relevantnu i kvalitetnu uslugu koja će u budućnosti pridonijeti izgradnji društva s još sigurnijim i pravednijim okruženjem.
– „Svima nam je jasno da metode otkrivanja identiteta, u kontekstu izdvojenih sigurnosnim prijetnji, imaju veliki utjecaj na ukupnu nacionalnu, globalnu i regionalnu sigurnost. Iz tog razloga, sukladno odlukama Vijeća EU o produljivanju prekogranične suradnje, posebice u suzbijanju terorizma i prekograničnog kriminala, automatizirano razmjenjujemo DNA podatke s 24 države članice Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva. Na taj način produbljujemo međunarodnu suradnju pronalaskom počinitelja kaznenih djela, suzbijanjem prekograničnog kriminala i identifikacijom osoba”.
U svom daljnjem obraćanju potpredsjednik i ministar Božinović istaknuo je kako javnost zna da je Ministarstvo unutarnjih poslova odradilo veliki posao kada je u pitanju pristup Schengenu, a važnu dionicu u sklopu ukupnih napora, imao je i ovaj Centar. Tu je spomenuo i praktičnu, ali i percepcijsku važnost ukidanja viza za putovanje hrvatskih građana u Sjedinjene Američke Države ako i činjenicu da je Hrvatska u ožujku ove godine službeno postala jedna od četiri europske države koje u isto vrijeme sudjeluju u programu Global Entry, što je također dio posla koji je odradio Centar „Ivan Vučetić“ povezivanjem s Ministarstvom domovinske sigurnosti i FBI-jem u području automatizirane razmjene podataka.
– „Sve navedeno nepobitna je potvrda izvrsnosti Centra i visoke stručnosti njegovih djelatnika. Iz tog je razvidno da je doprinos forenzičkih istraživanja i suvremene tehnologije u rješavanju najsloženijih slučajeva kriminalističkog istraživanja veoma velik, u svijetu koji se strelovito mijenja, a upravo sigurnost postaje jedno od glavnih pitanja i preduvjet opstanka. Da bismo sačuvali tu sigurnost potrebna su ulaganja, nova postignuća i suradnja u znanosti te standardizacija postupaka vještačenja. Zahvaljujem svim zaposlenicima koji pridonose našem uspjehu i onima koji su sudjelovali u razvoju Centra „Ivan Vučetić“, zaključio je ministar Božinović.
Na kraju svečanog programa potpredsjednik i ministar Božinović i načelnica Ledić podijelili su zahvalnice i to:

  • Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, voditelju projekta „COV-HOST-SEQ“, prof. dr. sc. Kristijanu Vlahovičeku – za izuzetan doprinos u razvoju znanstvenih istraživanja u području biomedicine i zdravstva,
  • Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, članovima „Projekta nedužnosti“, prof.dr.sc. Davoru Derenčinoviću, prof.dr.sc. Leu Cvitanoviću, izv.prof.dr.sc. Sunčani Roksandić , izv.prof. dr. sc. Marti Dragičević Prtenjača i asistentu Andreju Božinovskom – za izuzetan doprinos u znanstvenoj suradnji u cilju  suzbijanja kriminaliteta,
  • Institutu Ruđeru Boškoviću, Zavodu za eksperimentalnu fiziku, Laboratoriju za interakciju ionskih snopova – za izuzetan doprinos u znanstvenoj suradnji u cilju suzbijanja kriminaliteta i
  • dr.sc. Draganu Primorcu – za izuzetan doprinos u razvoju znanstvenih istraživanja u području biomedicine i zdravstva te u cilju suzbijanja kriminaliteta.

 

DBO/ Foto: MUP RH