Ministar Banožić i admiral Hranj u službenom posjetu SAD-u i Nacionalnoj gardi Minnesote

Hrvatski državljani mogu putovati u SAD bez viza
Unsplash/@tjump

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj s izaslanstvom u službenom su posjetu Sjedinjenim Američkim Državama i Nacionalnoj gardi Minnesote, gdje će se 20. i 21. srpnja 2021. obilježiti 25. obljetnica suradnje između NG Minnesote i Hrvatske vojske u sklopu SPP-a (State Partnership programa).

Ovo je prvi službeni posjet ministra obrane Marija Banožića Sjedinjenim Američkim Državama od preuzimanja dužnosti.

Ministar će tom prigodom razgovarati i o mogućnostima daljnjeg jačanja bilateralne obrambene suradnje, posebice u području obuke, a s fokusom na oklopna vozila “Bradley” te helikoptere “Black Hawk” na kojima se u organizaciji NG Minnesote trenutno i provodi obuka hrvatskih pilota.

Banožić će se sastati i s guvernerom Savezne države Minnesote Timom Waltzom te zapovjednikom NG Minnesote general bojnikom Shawnom Mankeom.

Razgovarat će i s dužnosnicima Pentagona te Američke agencije za obrambenu i sigurnosnu suradnju (Defence Security Cooperation Agency/DSCA), a između ostalog će posjetiti i tvornicu helikoptera “Sikorsky” te razgovarati s predstavnicima Uprave te tvrtke u kojoj se trenutno proizvode i helikopteri koji će biti isporučeni Republici Hrvatskoj.

PO/Foto: Unsplash/@tjump