MICROSOFT: Srušena je najveća online kriminalna organizacija. 8 godina pokretali su cyber napade

Gradska vlast nudi nagrade za korisne informacije
prtsc Youtube

Microsoft je na svojem blogu objavio kako su, zajedno s partnerima u 35 zemalja svijeta, uspjeli srušiti veliku botnet mrežu računala Necurs, najveću ove vrste na Internetu. Ovaj je uspjeh, javlja BUG, rezultat čak osmogodišnjeg planiranja i u konačnici je bio uspješan – kriminalci koji su se godinama služili ovom mrežom za pokretanje kibernetičkih napada više ne mogu za te svrhe koristiti njezine ključne dijelove.

Procjenjuje se kako se botnet mreža Necurs proširila na preko devet milijuna računala u svijetu, te ih koristila za lansiranje raznih napada. Korištena je od 2012. godine za, primjerice, širenje trojanaca i ransomwarea, pokretanje raznih prijevara, krađu podataka, instaliranje alata za ilegalno rudarenje kriptovaluta, izvođenje DDoS napada, kao i masovnu distribuciju spam e-maila.

Microsoft kaže kako su tijekom analiziranja mreže primijetili da je samo jedno računalo u njoj, primjerice, tijekom 58 dana promatranja poslao 3,8 milijuna spam poruka prema 40,6 milijuna potencijalnih žrtava.

Više o ovoj akciji pročitajte OVDJE.

izvor: BUG