Međunarodni tjedan svijesti o prijevarama 16. do 20. studenoga 2020. godine

U akciji njemačke policije pala velika banda krijumčara kokaina
Unsplash/@bill_oxford

Deloitte Hrvatska, u suradnji s brojnim partnerima*, i ove će godine svečano obilježiti Međunarodni tjedan svijesti o prijevarama (en. „International Fraud awareness week”), u razdoblju od 16. do 20. studenoga 2020. godine. Cijeli tjedan održat će se pod visokim pokroviteljstvo predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića.

Međunarodni tjedan svijesti o prijevarama (en. „International Fraud Awareness Week ”) pokrenula je Udruga međunarodnih ispitivača prijevara (Association of Certified Fraud Examiners ) 2000. godine i od tada su se stotine organizacija diljem svijeta priključile inicijativi s ciljem podizanja svijesti o nužnosti borbe protiv prijevara i korupcije.

I ove godine planirano je niz događanja na kojima ćemo, u suradnji s eminentnim stručnjacima iz različitih područja, kroz osobne primjere, najbolje prakse i kvalitetnu diskusiju, otvoriti dijalog na temu izloženosti hrvatskog gospodarstva korupciji, prijevarama i financijskom kriminalu.

Ove smo godine proširili aktivnosti i na zemlje u okruženju te će se Tjedan, osim u Hrvatskoj, obilježiti i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Vedrana Jelušić Kašić, partnerica u Deloittevom odjelu financijskog savjetovanja:

Izuzetno mi je drago što je Deloitte i ove godine koordinator organizacije Međunarodnog tjedna svijesti o prijevarama koji se već 20 godina održava u različitim zemljama. Ove godine posebnu pažnju posvetili smo sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, te kibernetičkoj sigurnosti, što je osobito važno zbog povećane uporabe različitih digitalnih platformi tijekom pandemije virusa COVID-19. 

Korupcija je problem koji zadire u svaki segment društvenog života, ostavljajući ogromne posljedice na ekonomiju jedne države. U želji da se prekine taj negativan trend i uključe mladi u tokove političkih procesa, Deloitte Hrvatska u suradnji s partnerskim fakultetima: Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilištem Libertas, Ekonomskim fakultetom u Osijeku, Visokom poslovnom školom PAR, Veleučilištem VERN’ i Visokim učilištem Algebra i ove godine provesti će  regionalno istraživanje studenata o korupciji i njezinu suzbijanju.

Rezultati istraživanja bit će predstavljeni javnosti u ponedjeljak 16. studenoga 2020. godine.

*Partneri: Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Global Compact Hrvatska, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska narodna banka (HNB), Hrvatska udruga banka (HUB), Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), Međunarodna trgovačka komora Hrvatska (International Chamber of Commerce – ICC), Ministarstvo pravosuđa RH, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, Svjetska banka, Sveučilište u Zagrebu – Ekonomski fakultet, Sveučilište Libertas, Ekonomski fakultet u Osijeku, Visoka poslovna škola PAR, Veleučilište VERN’, Zagrebačka burza, Ured pučke pravobraniteljice, OECD Hrvatska, Visoko učilište Algebra, Centar ODličnosti U POslovanju (CODUPO)

PO