Jesu li psi za traženje narkotika, ovisni o narkoticima?

Psi za traženje narkotika

Na HUMS TV YouTube kanalu pogledajte  novu  emisiju Podcasta Svijeta sigurnosti „Jesmo li sigurni da smo sigurni?“. 

Ovaj put, urednik i voditelj  Alen Ostojić, razgovarao je s Damirom Carem, vodećim trenerom službenih pasa u Republici Hrvatskoj.

Da li su psi za traženje narkotika ovisni o narkoticima? Da li psi za detekciju droge mogu detektirati eksploziv? Psi za detekciju koronavirusa? Da li svi psi mogu postati službeni radni psi u redovima zaštitara, vojske i policije. SAD su začetnik i globalni predvodnik upotrebe službenih pasa u privatnoj industriji sigurnosti. Govorimo o tzv. K9 Timovima.  VB ima nacionalni program obuke i akreditacije pasa za industriju privatne sigurnosti. U EU osim u zračnom prometu , zaštitarski psi se koriste i za detekciju eksploziva i eksplozivnih naprava na svim područjima vezanim uz zaštitu osoba , imovine i kritične infrastrukture. Kakvo je po tom pitanju stanje u Hrvatskoj? Zašto su kod odabira psa važne mentalne karakteristike ?

 

Kada govorimo o standardu rada službenih pasa što je najbitnije za znati i čemu treba težiti na području EU? Potencijal zaštitarskih pasa za detekciju specifičnih mirisa u RH? Koliko je bitna suradnja policije i zaštitara u treningu i pružanju specijalnih usluga sa psima? Danas svi gore o pozitivnom pristupu u treningu pasa , što je to točno? Što označava pojam  green dog?, samo su neka od pitanja na koje je Alen tražio Damirov odgovor.

Emisiju možete pogledati i na Zapad TV, u ponedjeljak, 27. prosinca 2021. u 21:05 sati.

DBO/ Foto: Svijetsigurnosti.com