Markić: Kibernetička sigurnost kritične infrastrukture sve važnije pitanje nacionalne sigurnosti

Markić Rim 2022

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić prošli tjedan održao je izlaganje o suprotstavljanju naprednim kibernetičkim prijetnjama iz obavještajne perspektive (Countering advanced cyber threats from an intelligence perspective) na konferenciji Cybertech Europe 2022. koja se održala u Rimu.

Ravnatelj Markić je u svom izlaganju istaknuo važnost zajednice otporne na kibernetičke prijetnje, pri čemu u Republici Hrvatskoj posebno značajno mjesto zauzima SOA-in Centar za kibernetičku sigurnost čija je zadaća suprotstavljanje državno-sponzoriranim i naprednim (APT) kibernetičkim napadima.

Markić je naveo da je u Republici Hrvatskoj u porastu broj državno-sponzoriranih, ali i ucjenjivačkih (Ransomware) kibernetičkih napada koji napadaju državne institucije, ali i druge sektore poput industrijskih, energetskih i financijskih. Stoga je kibernetička sigurnost kritične infrastrukture sve važnije pitanje nacionalne sigurnosti.

Kao vrijedan alat u zaštiti kibernetičkog prostora, osobito u vrijeme izazova povezanih s 4. industrijskom revolucijom, ravnatelj je istaknuo nacionalna i međunarodna partnerstva. Na nacionalnoj razini, SOA će nastaviti razvijati svoj Centar za kibernetičku sigurnost kao predvodnika u zaštiti nacionalnog kibernetičkog prostora.

Cybertech je globalna platforma industrije kibernetičke sigurnosti koja služi za uspostavljanje poslovnih kontakata i raspravu o tehnološkim inovacijama, izazovima i rješenjima u suzbijanju globalnih kibernetičkih prijetnji. Radi se o jednoj od najvećih konferencija ove vrste na svijetu. Na konferenciji izlaganja drže čelnici iz kibernetičke industrije, donositelji odluka iz brojnih država, tehnološki stručnjaci, investitori, poduzetnici i drugi.

Više o konferenciji možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://italy.cybertechconference.com/.

 DBO/ Foto: SOA