Postignut je dogovor o novom EU proračunu. Evo kako Hrvatska može do svojih 22 milijarde eura iz EU fondova

Dogovor o novom EU proračunu 22 milijarde eura
European Union

Maratonski summit lidera Europske unije završio je jutros oko 5:30 sati dogovorom o nikad većem proračunu Unije koji uključuje povijesni iskorak u obliku prvog dogovorenog masovnog zaduživanja na razini EU za potrebe financiranja oporavka od korona-krize. Večernji list javlja da su Hrvatskoj, prema konačnom dogovoru, na raspolaganju oko 22 milijarde eura, dvostruko više novca nego što je dosad imala na raspolaganju kroz sve EU fondove.

Čelnici EU tako su okončali pregovore o oko fonda pomoći Next Generation EU i višegodišnjeg financijskog okvira, to jest proračuna EU za narednih 7 godina.

Ukupno je dogovoreni paket težak čak 1,824 bilijuna eura (1824 milijarde eura).

Od toga se, kako piše Jutarnji list, 750 milijardi eura odnosni na fond pomoći državama članicama pogođenima koronakrizom, oko čega su se i najviše lomila koplja. Nakon mnogo kompromisa on je prihvaćen u Europskom vijeću tako da 390 milijardi eura bude u obliku bespovratne pomoći, a 360 milijardi u obliku povoljnih zajmova. Originalani omjer, prema prijedlogu Angele Merkel i Emmanuela Macrona, bio je 500 milijardi eura bespovratne pomoći i 250 milijardi zajmova, ali na njega nije pristala skupina četiri “štedljive članice” – Austrije, Nizozemske, Švedske i Danske.

Više o jutros postignutom dogovoru pročitajte OVDJE.

RSS