Krstičević predstavio prvi nacrt Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti

Krstičević predstavio prvi nacrt strategije
MORH

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu, danas je, u utorak 7. ožujka 2017., održana 3. sjednica Povjerenstva za izradu nacrta Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti. Povjerenstvo je osnovano odlukom Vlade RH 3. studenog 2016., a u njega su delegirani kompetentni djelatnici iz sastava ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, tijela sigurnosno-obavještajnog sustava RH te drugih tijela. Sjednicom je predsjedao nositelj izrade nacrta Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević, a između ostalih sudjelovali su i savjetnica predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, članica Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice RH Željka Antunović, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov i drugi.

U fokusu sjednice bila je prezentacija prvog nacrta Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti. Prezentacija završnog nacrta očekuje se u lipnju, a usvajanje dokumenta u Hrvatskom saboru u srpnju 2017. Dokument će se temeljiti na značajnim promjenama u paradigmi sigurnosti koje su nastupile od 2002. kada je usvojena zadnja Strategija nacionalne sigurnosti, kao i na novom, suvremenom poimanju sigurnosti i sigurnosnog sustava. U skladu s time promijenjen je i pristup izradi nove strategije, i to po sadržaju, strukturi i nositeljima. Nadalje, nova Strategija nacionalne sigurnosti će definirati i razvoj koncepta domovinske sigurnosti, te s njime povezanog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

“Iznimno nam je stalo da se u raspravu uključi cjelokupna zainteresirana javnost, oporba i općenito svi oni koji mogu pridonijeti kvaliteti i suvremenim rješenjima u području nacionalne i domovinske sigurnosti Republike Hrvatske. Za sve nas je važno da dokumenti koje ćemo predložiti Hrvatskom saboru na usvajanje budu što kvalitetniji i što je važno ostvarivi. Nacionalna sigurnost je stvar nacionalnog interesa Hrvatske i svih njezinih građana!”, rekao je ministar Krstičević nakon sjednice.

Od osnivanja Povjerenstva intenzivno se radi na pripremi strateških dokumenata Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Današnji sastanak treći je po redu sastanak Povjerenstva, uz koje su također održane i tri radionice radnih skupina za izradu nacrta prijedloga ovih strateških dokumenata. Cjelokupan proces izrade dokumenata prožet je i cijelim nizom svakodnevnih uže ciljanih sastanaka i konzultacija.

Proces izrade odvija se prema planiranoj dinamici, a u skladu s najavama i uzimajući u obzir kompleksnost procesa i velikog interesa javnosti planirano je da će dokumenti do kraja travnja i tijekom svibnja biti raspoloživi i za javnu raspravu te e-savjetovanje, dajući mogućnost referiranja, kritika i sugestija svima koji smatraju da njihova promišljanja mogu poboljšati ove strateške dokumente.

Na izradi strateških dokumenata angažirano je oko 150 osoba, od ministara, savjetnika, pomoćnika ministara, državnih tajnika, ravnatelja agencija, sveučilišnih profesora, novinara i drugih stručnjaka, koji su neposredno bili uključeni u samu izradu što kao članovi Povjerenstva ili Radnih skupina sukladno svojim sektorima, područjima interesa ili znanstvenim kompetencijama. Cijeli proces pratila su i gotovo sva ministarstva.

RSS