Krstičević okupio bivše ministre obrane i predstavio im ključna postignuća

MORH

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov u ponedjeljak, 11. prosinca 2017. godine predstavili su ključna postignuća u protekloj godini dosadašnjim ministrima i zamjenicima ministara obrane, načelnicima i zamjenicima načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i članovima Odbora za obranu Hrvatskog sabora.

U sklopu posjeta, dosadašnji ministri i zamjenici ministara obrane, načelnici  i zamjenici načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i članovi Odbora za obranu Hrvatskog sabora u pratnji ministra Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OS RH generala Šundova  i suradnika iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH obišli su novi restoran u vojarni „Croatia“ u Zagrebu te novo izgrađen kompleks dežurnog borbenog dvojca HRZ i PZO-a u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.

U vojarni “Croatia” uzvanici su obišli novi restoran, koji je obnovljen projektom rekonstrukcije i uvelike će pridonijeti podizanju standarda života i rada pripadnika Oružanih snaga RH.

Na Plesu su se visoki uzvanici imali prilike upoznati s operativnim postupcima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u NATO integriranom sustavu protuzračne i proturaketne obrane (NATINAMDS). Također, prikazana je provedba nadzora i zaštite zračnog prostora u RH, u sustavu NATINAMDS.

Nakon obilaska, ministar Krstičević predstavio je ključne projekte Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH u protekloj godini, kroz deset ključnih točaka: obrambeni proračun, strateški dokumenti, novi operativni raspored, “Godina vojnika, dočasnika i časnika”, suradnja s hrvatskom obrambenom industrijom, razvoj obrambenih sposobnosti, nabava višenamjenskog borbenog aviona, pomoć civilnim institucijama, međunarodne aktivnosti i povratak vrijednostima Domovinski rat.

Ministar Krstičević istaknuo je važnost povećanja obrambenog proračuna, čiji je uzastopni pad zaustavljen nakon šest godina, zahvaljujući naporima Vlade RH. Također, ministar je uzvanicima predstavio projekt novog operativnog rasporeda postrojbi Hrvatske vojske, povratak pripadnika OS RH u Sinj, otvorenje vojarne i povijesni dolazak Hrvatske vojske u Vukovar i planove za dolazak postrojbi OS RH u Varaždin i Ploče. 2017. godina posvećena je podizanju standarda života i rada pripadnika Oružanih snaga i poboljšana su materijalna prava vojnika, dočasnika i časnika.

Također, Ministarstvo obrane važan je partner hrvatske obrambene industrije i generator razvoja i promotor vrhunskih hrvatskih proizvoda.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH predstavio je angažman pripadnika Oružanih snaga RH u pomoći civilnim institucijama, istaknuvši kako su Oružane snage svojim djelovanjem dokazale da imaju stratešku ulogu u provedbi tih zadaća te su kroz zajedništvo i sinergiju svih dijelova sustava uspjele obraniti Republiku Hrvatsku od većih posljedica uzrokovanih požarima i poplavama.

S obzirom na aktualnu nabavu višenamjenskog borbenog aviona, ministar i načelnik GS OS RH naglasili su kako se Republika Hrvatska nalazi pred jednom od najvećih i najsloženijih odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata – o zadržavanju sposobnosti nadzora i zaštite zračnog prostora.

“Zrakoplovstvo u Domovinskom ratu stvaralo je prevagu i pobjede, a ulaganje u borbene avione danas investiranje je u sigurnost Hrvatske te stvara preduvjet stabilnosti države i budućeg gospodarskog razvoja”, rekao je ministar Krstičević.

RSS