Krstičević, Federicu Mogherini upoznao s Strategijom nacionalne sigurnosti RH

MORH

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sastao se danas, u četvrtak, 20. srpnja 2017. godine s visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Europske komisije Federicom Mogherini, koja boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Na sastanku se razgovaralo o aktualnim inicijativama u okviru provedbe Globalne strategije EU u području sigurnosti i obrane, s naglaskom na stalnu strukturiranu suradnju (Permanent Structured Cooperation, (PESCO) i Europski obrambeni fond.

Ministar Krstičević upoznao je Federicu Mogherini s izradom Strategije nacionalne sigurnosti, koja je usvojena u Hrvatskom saboru, naglasivši važnost prilagodbe zemalja novim sigurnosnim izazovima.

Također, zahvalio je visokoj predstavnici EU Federici Mogherini na dosad ostvarenim rezultatima, posebno po pitanju Globalne strategije EU te naporima usmjerenim na razvoj učinkovitije, fleksibilnije i proaktivnije Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU. U kontekstu aktualnih inicijativa, naglasio je kako je najvažnije da budu uključive, komplementarne s NATO-om te da uzimaju u obzir političku autonomiju država članica.

Govoreći o jugoistočnoj Europi i politici proširenja Europske unije, ministar je naglasio kako je stabilnost jugoistoka Europe ključna za sigurnost Europe. Također, ministar je istaknuo da EU i NATO moraju biti više angažirani i pomagati zemljama aspiranticama na članstvo, uvažavajući njihove posebnosti i konkretne probleme. “Hrvatska prepoznaje važnost misija i operacija EU i NATO-a te će svojim angažmanom nastaviti doprinositi očuvanju mira i stabilnosti”, zaključio je ministar.

Visoka predstavnica Federica Mogherini naglasila je važnost PESCO inicijative i Europskog obrambenog fonda za postizanje razine ambicije EU utvrđene Globalnom strategijom. Istaknula je važnost jačanja suradnje Europske unije i NATO-a, uključivosti i većeg angažmana svih država članica Europske unije u EU inicijativama i projektima te važnost operacionalizacije rada EU inicijativa i konkretnih projekata.

Važna tema razgovora bila je politika proširenja EU u kontekstu Zajedničke sigurnosne i obrambene politike te nastavak pružanja potpore zemljama aspiranticama za članstvo u EU. Visoka predstavnica Mogherini tom je prilikom ponovila važnost europskih integracija i potvrdila kako EU nastavlja podržavati zemlje zapadnog Balkana na njihovom putu prema EU.

U sklopu posjeta Republici Hrvatskoj, visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini sastat će se s Predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem, potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović-Burić i predstavnicima Hrvatskog sabora.

RSS