KONAČNO UZ BOK SVJETSKIH METROPOLA: Zagreb dobiva 20 digitalnih telefonskih govornica

HT

„1000 javnih telefonskih govornica u Zagrebu  izgledaju kao relikt fiksne telefonije iz prošlog stoljeća, a neki bi rekli i predstavljaju tehnologiju 19 stoljeća. London, New York, Pariz , Beč već odavno rade na njihovoj prenamjeni u multimedijalne digitalne telefonske govornice. Navedeni gradovi dodatni prihod stvaraju  kroz oglasni prostor na digitalnim govornicama, kada će ih početi slijediti Zagreb“, pitao se na konferenciji za novinare u svibnju 2016. godine gradski zastupnik Alen Ostojić.

I evo, konačno. Hrvatski Telekom i hrvatska agencija specijalizirana za vanjsko digitalno oglašavanje Go2Digital, potpisali su Ugovor na temelju kojeg kreću u modernizaciju telefonskih govornica. Postojeće govornice, koje nude isključivo mogućnost telefoniranja, bit će zamijenjene s digitalnim govornicama i nizom pametnih tehnoloških rješenja baziranih na tehnologiji Interneta stvari.

U planu je postavljanje 20 govornica u Zagrebu tijekom srpnja i kolovoza.

Tako će građani imati na raspolaganju mnogobrojne nove mogućnosti, od bežičnog punjenja mobilnih uređaja, informiranja o razini peludi u zraku pomoću posebnih senzora unutar govornica do SOS tipke putem koje se može pozvati hitna pomoć u slučaju nesreće. Kako bi korisnici i prolaznici bili povezani, svaka govornica ujedno je i Wi-Fi Hot Spot s besplatnim i neograničenim Internetom.

Za lakše snalaženje po gradovima, na digitalnom zaslonu nalazit će se interaktivna mapa na šest jezika, koja će korisniku ponuditi upute kako doći do željene lokacije, a sa stražnje strane govornice nalazit će se digitalni citylight za oglašivače.

Godišnje je predviđena zamjena najmanje 25 govornica diljem Hrvatske.