Komadina na poplavljenom dijelu županije: ‘Ovo se nije dogodilo u posljednjih 20 godina’

Komadina- uz dolinu rijeke Kupe

Zbog poplavom ugroženih područja u Gorskom kotaru, uz dolinu rijeke Kupe, u sjedištu Cesta Rijeka u Delnicama održan je sastanak vodstva Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije (PGŽ) s državnim službama, priopćeno je.

Prema informacijama čelništva Hrvatskih voda za područje oko Kupe na snazi su redovne mjere 2. stupnja zaštite od poplava. Sve službe su na terenu i prate situaciju. Cesta od Broda na Kupi prema Hrvatskom je prohodna zahvaljujući brzoj reakciji Županijske uprave za ceste i Cesta Rijeka.

Na sastanku su uz župana Zlatka Komadinu, načelnika Stožera Mladena Šćulca i Matka Škalameru, pročelnika Područnog ureda Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, sudjelovali direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima, gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić i predsjednica delničkog Gradskog vijeća Ivana Pečnik Kastner.

“Voda je u opadanju i u ovom trenutku se neće proglašavati izvanredno stanje vezano uz poplave. Radi se o bujičnim vodama i ogromnoj količini kiše. Cesta prema mjestu Hrvatsko je otvorena i prohodna. Nije još očišćena jer je došlo do odrona velikog dijela materijala. Nadamo se da će se po prognozi smanjiti padaline i situacija smiriti”, rekao je župan Komadina.

Gradonačelnica Mihelčić ukazala je na velike štete od poplave na cestama koje vode do manjih naseljenih mjesta te otežavaju obilazak obitelji i starijih. Kako je većinom riječ o nerazvrstanim cestama, što je trošak Grada Delnica, izrazila je bojazan da će lokalni proračun teško podnijeti njihovu sanaciju. Točna procjena očekuje se u ponedjeljak, navela je gradonačelnica.

Župan Komadina dodao je kako će se županijske ceste dovesti u redovno stanje, i iako neće biti proglašena elementarna nepogoda, Županija je spremna pomoći Gradu Delnicama u ovoj izvanrednoj situaciji. “Radi se o velikom broju kilometaru, puno naselja i malo stanovnika, ali mora imati prohodnost”, rekao je župan i napomenuo da se ovakva situacija nije dogodila u posljednjih dvadesetak godina.

Direktor Đuroković kazao je kako su u Karlovcu proglašene redovne mjere obrane od poplava, a prati se i gornji tok rijeke Kupe od kuda je sve i krenulo. U posljednjih nekoliko dana pale su ogromne količine oborina što je rezultiralo iznimno visokim vodostajem rijeke Kupe koji je na pojedinim vodomjernim stanicama dosegnuo i povijesne maksimume. Ti su vodostaji rezultat i klimatskih promjenama koje se događaju diljem svijeta, naglasio je Đuroković.

Sudionici sastanka obišli su poplavljeno područje u dolini Kupe kod mjesta Kuželj i Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi.

RSS