Koji su najnesigurniji proizvodi na tržištu Europske unije?

Odbor protiv terorizma
prtsc Euranet/Youtube

Sigurnost proizvoda široke proizvodnje jedan je od prioriteta država članica Europske unije i EFTA/EEA država. U EU Rapid Alert Systemu za proizvode široke proizvodnje sudjeluje 31 država, koje će u slučaju otkrivanja opasnosti nekog proizvoda biti obaviještene te će proizvod biti povučen iz prodaje.

Samo u prvom tjednu svibnja ove godine prijavljena su 32 nesigurna proizvoda. Svakog tjedna na stranicama Europske komisije moguće je pronaći izvješće koje bilježi sve neadekvatne proizvode iz kategorije široke primjene.

Uz fotografiju povučenog proizvoda navedeno je o kojoj vrsti je proizvoda riječ, brend, broj modela, tip rizika te što se s proizvodom nakon prijavljivanja dogodilo. Također, poznato je u kojoj je državi proizvod proizveden te u kojoj je državi proizvod prijavljen.

U prvom tjednu svibnja i Hrvatska je prijavila jedan proizvod. Igračka ljigavac proizvedena u Kini prijavljena je zbog prevelike količine bora. Bor se dodaje u ljigavce kako bi igračka dobila na rastezljivosti, međutim s količinom bora često se pretjera, te ta tvar može uzrokovati probavne smetnje kod djece, ali i dugoročnije posljedice na zdravlje. Nadležne službe povukle su proizvod s tržišta, a osobama koje su proizvod već kupile savjetuje se da ga prestanu koristiti te da ga vrate uvozniku.

Više o sigurnosti proizvoda u EU pročitajte OVDJE.

RSS