KING ICT u 2018.: Rast prihoda od 20% i uspjeh na međunarodnim tržištima

KING ICT

Završavajući drugo desetljeće poslovanja, KING ICT broji 480 zaposlenih. Uspostavljena partnerstva sa svjetskim IT tvrtkama i potvrda postojećih, omogućuju pristup aktualnim tehnologijama koje korisnicima pružaju kvalitetnu uslugu. Proširenje poslovanja na međunarodna tržišta poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, Azerbajdžana, Kuvajta i Katara, posebno u području cyber sigurnosti, potvrđuje visoku kvalitetu rada stručnjaka KING ICT-a.

Uspješnom poslovanju u prilog idu i brojke: u usporedbi s prošlom godinom, predviđeni rast prihoda u 2018. veći je od 20%. Bilježimo ekspanziju poslovanja u granama poput sigurnosti, energetike, građevinarstva i transporta. Slijedeći viziju integratora industrijskih rješenja po principu ključ u ruke, dio prihoda ostvarujemo na projektima iz domene energetske učinkovitosti, izgradnje naftnih postrojenja, industrijske automatizacije i regulacije, što nisu tradicionalni ICT prihodi.

Godina na zalasku označuje i završetak rada na projektima u tim domenama. Među najznačajnijima svakako je Projekt dogradnje rezervoarskih prostora za sirovu naftu s pripadajućom sigurnosnom i nadzornom opremom Terminala Omišalj za JANAF koji je sa završetkom 2018. u potpunosti realiziran. U tom su projektu, u sklopu zajednice ponuditelja, sudjelovali i stručnjaci KING ICT-a. Za HEP Elektru implementirano je SAP IS-U industrijsko rješenje za informatizaciju obračuna, izračuna isplate i naplate računa, putem kojeg je dosad izdano 8 milijardi kuna računa. Ovu godinu je obilježila i velika promjena u hrvatskom bankarskom sektoru pripajanjem Splitske banke OTP banci koja sada posluje kao jedna banka (OTP Banka), a u čijoj je integraciji pomogao i KING ICT.

Rapidni razvoj digitalizacije ukazao je na važnost softvera kao goriva moderne ekonomije. Stoga su dodatni napori uloženi u daljnji razvoj Sektora softverskih rješenja koji će se u 2019. useliti u nove prostore u središnjici KING ICT-a.

Sljedeća godina donijet će daljnje promjene poslovnih modela u mnogim industrijama, pa tako i u ICT industriji. Tradicionalna ICT infrastruktura, platforme i softveri sve se više kupuju po pretplatničkom modelu (XaaS – Anything as a Service), što će dovesti do pada tradicionalnih prihoda, ali i rasta novih.

U skladu s tržišnim promjenama i kako bismo odgovorili na izazove, fokusirat ćemo se na tri cilja: razvoj vlastitih inovativnih ICT proizvoda specifičnih industrijskih rješenja i profesionalnih usluga, zadržavanje postojećih i privlačenje novih talenata u Hrvatskoj i regiji te na internacionalizaciju poslovanja.

Internacionalizacija poslovanja i cyber sigurnost

Prema posljednjim podacima, svakih 39 sekundi dogodi se po jedan hakerski napad. Do 2020. godine, prosječna šteta koja nastaje hakerskim napadom na bazu podataka, preći će vrijednost od 150 milijuna dolara. Alarmantne brojke ukazuju na sve veću potrebu za stručnjacima za cyber sigurnost u IT sektoru, na što je KING ICT već spreman.

U području usluga za zaštitu podataka (DLP – Data Loss Prevention), u 2019. KING ICT ulazi s najkompetentnijim timom stručnjaka. Uspješno realizirani projekti i oni koji to tek trebaju biti, potvrđuju vodeću ulogu tvrtke u sigurnosnom području. To je potvrdio i McAfee – vodeća američka tvrtka za sigurnost softvera, svojim statusom stručne specijalizacije ‘McAfee DLP Service Delivery Specialization’ i pozivom KING ICT-u na sudjelovanje u vijeću ‘McAfee Device to Cloud Data Protection – Product Advisory Council’ koje se održalo na ovogodišnjoj središnjoj konferenciji MPOWER u Rimu. Aktivnim sudjelovanjem u Vijeću, KING ICT će imati priliku izložiti svoje prijedloge i tako oblikovati buduće McAfee proizvode.

U Hrvatskoj i regiji naglasak je na implementaciji sigurnosnih rješenja, poput sprječavanja gubitka podataka u bankarskom sektoru i pravosuđu. Na međunarodnom tržištu KING ICT sudjeluje u realizaciji projekata u telekomunikacijskom sektoru, obrambenoj i naftnoj industriji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Azerbajdžanu, Kuvajtu i Kataru. U 2019. planirana je ekspanzija poslovanja na Južnoafričku Republiku i Saudijsku Arabiju, također u sektoru cyber sigurnosti.

Projekti koji su obilježili 2018.

Zračna Luka Split

Među projektima sa sigurnosnim aspektom ističe se veliki infrastrukturni projekt Zračne luke Split, implementacija sustava za sigurnosni pregled prtljage. Riječ je o projektu koji predstavlja kontinuitet uspješnih implementacija različitih kritičnih aerodromskih sustava za zračne luke u Zagrebu, Dubrovniku i Prištini, kroz koje je prošlo više milijuna putnika, uključujući izazovne mjesece za vrijeme turističke sezone.

Sustavi za nadzor i rano otkrivanje požara

KING ICT je dio velikog projekta inteligentnog sustava za video nadzor i rano otkrivanje šumskih požara u Dalmaciji, čiji je nositelj bila tvrtka Odašiljači i veze, a u fazi završetka implementacije sustava za nadzor i rano otkrivanje šumskih požara u Hercegovini, u sklopu projekta HOLISTIC (Holistički model integralne zaštite od šumskih požara).

IT sustav Hrvatskih šuma

Među infrastrukturnim projektima svakako se ističe modernizacija i obnova mrežne opreme Hrvatskih šuma za 235 lokacija diljem Hrvatske, što će omogućiti centralno upravljanje i nadzor nove WAN infrastrukture. U sklopu tog projekta obnovljena je i postojeća vatrozidna infrastruktura te nadograđen sustav za zaštitu od naprednih cyber prijetnji.

Digitalizacija transporta

Digitalizacija je obuhvatila i transport. U punu produkciju ušao je i Sustav za prodaju i rezervaciju karata za Hrvatske željeznice koji je integrirao 5 kanala prodaje (POS blagajne, mobilne terminale, kartomate, web stranicu i pametne telefone) u jedan integralni sustav. Rješenje je podrazumijevalo i implementaciju infrastrukturnih rješenja za sigurnost i neprekidno poslovanje.

Za ZET je razvijena aplikacija Moj ZET koja će građanima omogućiti kupnju pojedinačnih karata i nadopunu sredstava putem bankovnih kartica uz samo nekoliko klikova na njihovim iOS i Android uređajima.

Softver i Business consulting

U svakom projektu KING ICT-a softver je važna komponenta, a s digitalizacijom će zauzimati sve važniju ulogu. Sektor softverskih rješenja je trenutno najveći sektor KING ICT-a, zahvaljujući trendu rasta i sve većem broju projekata na kojima stručnjaci rade. U 2018. Sektor softverskih rješenja zaslužan je za implementaciju SAP ERP za Novu TV i Crodux Derivateza koje je implementiran i SAP Retail.

KING-ovo rješenje za podršku kvalitetnom upravljanju ljudskim potencijalima HRplus, u 2018. je implementirano u tvrtkama Medika i Wiener osiguranje, što je još jedna potvrda kvalitete ovog modularnog HRM rješenja koje je u 2017. osvojilo oznaku ‘Izvorno hrvatsko’. Trenutno HRplus koriste brojne kompanije iz Hrvatske i regije, a među njima su Croatia Osiguranje, HPB, Nova TV, JANAF, MSAN Grupacija i brojni drugi.

U KING-ovoj tvornici softvera razvijena je KING Sentinel platforma koja omogućuje jednostavniji pristup Sentinel satelitskim snimkama Europske svemirske agencije (ESA). Platforma omogućuje pretraživanje i pregledavanje područja od interesa putem satelitskih snimki te pregledavanje promjena u prostoru svakih 5 dana.

Regija 

U Bosni i Hercegovini, 2018. za KING ICT je bila još jedna godina izvrsnih poslovnih rezultata i ambicioznih projekata. Za BIH Automoto klub, implementirali smo video nadzor cesta i graničnih prijelaza te je više od 50 kamera postavljeno na prometnice u BiH. Provedena je implementacija sigurnosnog DLP sustava za BH Telecom, a nastavili smo i s realizacijom e-Servis projekata, čime je nastavljena digitalizacija Ureda koordinatora za reformu javne uprave (PARCO).

Uz sve projekte, KING ICT je i ove godine dobio veliko priznanje. KING ICT je među prvim IT tvrtkama u BiH s Industrijskom sigurnosnom dozvolom Ministarstva sigurnosti, koja omogućuje realizaciju poslova s oznakom „tajno“. Izvrsnu suradnju s partnerima potvrđuju i partnerski statusi KING ICT-a, ovlaštenog servisnog partnera za HPE i Schneider/APC.

Konferencije

U 2018. godini održali smo dosad najveće izdanje poslovno-tehnološke konferencije Dan otvorenih integracija pod sloganom ‘Ideje koje nas povezuju’. Konferencija s više do 500 sudionika otvorila je ključna pitanja, poput zadržavanja kvalificiranog kadra, digitalizacije poslovanja i školstva.

Treću godinu za redom organizirali smo i Change koferenciju koja se iz lokalne transformirala u regionalnu konferenciju posvećenu enterprise softveru. Konferencija je u softverskoj zajednici potaknula raspravu o izazovima koje stvara toksična radna okolina te o europskoj politici zaštite autorskih prava.

U zajednici rastemo, zajednici vraćamo

Suradnju s fakultetima i školama nastavili smo jačati i u 2018. godini te smo ponovno otvorili vrata studentima i učenicima koji su imali prilike upoznati se s tvrtkom i metodama rada u KING ICT-u. Sudjelovali smo na Tjednu Karijera na FOI-u i Job Fairu na FER-u, kako bismo poticali i usmjeravali mlade i talentirane ljude.

U 2018. KING ICT je organizirao KING Akademiju namijenjenu svim studentima hrvatskih sveučilišta i veleučilišta. Riječ je o programu koji studentima nudi plaćenu praksu kao i besplatnu edukaciju. Po završetku ljetnog semestra, polaznici Akademije dobili su priliku i za stalnim zaposlenjem u KING ICT-u. Trenutno su u tijeku prijave za zimski semestar Akademije.

Osim KING Akademije, KING ICT je organizirao prvi hackathon humanitarnog karaktera – Change Code. Od prijavljenih 35 timova izabrano je njih 10, odnosno 40 studenata koji su u timovima izrađivali web stranice i aplikacije za Volonterski centar u Zagrebu, povodom manifestacije „Hrvatska volontira“. Prvo mjesto i 20. 000 kuna, uz izvanredne ocjene žirija na području funkcionalnosti i korisničkog iskustva, osvojio je „Do you Even Code?“ odnosno Tino Balint, Dean Jakovljević, Antonio Martinović i Igor Rinkovec. Pobjednici su razvili rješenje koje potiče građane na volontiranje uz pomoć gamifikacije i korištenja Chatbota. Sve prijavljene akcije korisnicima su vidljive na karti Hrvatske, uz mogućnost prijave novih, tekstom ili fotografijom. Rješenje se sastoji od mobilne aplikacije za volontere i web aplikacije za administratore iz VCZ-a i organizacija koje traže volontere.

Po prvi put smo u Hrvatsku, u sklopu Change Workshops, doveli Michaela Boltona, uvaženog svjetskog stručnjaka na području testiranja softvera. On je održao trodnevnu radionicu na kojoj se okupilo 30 sudionika, među ostalim iz Hrvatske, Srbije, Ukrajine i Bugarske. Bavili su se temama kao što su „Kriteriji kvalitete i test“,„Session Based Test Management“, „Heuristike u testiranju“, „Strategije testiranja“, „Product mapping“ i slično. Radionica je rasprodana u dva tjedna, a zbog velikog interesa publike u planu su i nove radionice.

Girls in ICT

Ove godine KING ICT se pridružio međunarodnoj inicijativi „Girls in ICT“. Organiziran je prigodni program pod sloganom THE IT GIRL – Making wonders in ICT. Kroz zabavne radionice, predavanja i speed dating, učenice Prve ekonomske škole u Zagrebu i Prirodoslovno matematičke škole V. Prelog imale su priliku upoznati se s članicama KING ICT tima. Saznale su kako izgleda jedan dan voditeljice marketinga i komunikacija, project managerice te na kakvim projektima rade programerke.

Team Building

U 2018. organiziran je veliki team building na kojem je sudjelovalo preko 400 zaposlenika KING ICT-a. Kingovci su dva dana sudjelovali na radionicama i u nizu sportskih aktivnosti i tako proslavili 20 godina KING ICT-a.

Rezime s pogledom prema 2019. godini

Razvoj tehnologije i tržišni trendovi dovode do značajne promjene poslovnog modela brojnih industrija, uključujući ICT sektor. Tradicionalna ICT infrastruktura, platforme i softver sve se više kupuju po modelu višegodišnje pretplate na korištenje kao usluge (tzv. XaaS – Anything as a Service). Tradicionalna kupnja robe, hardvera, softvera i pripadajućih usluga implementacije i održavanja, povlači se pred tim trendovima. Bez obzira na rastuće potrebe, očekuje se pad tradicionalnih prihoda, ali i rast novih, što u narednim godinama može dovesti do ozbiljnijih poremećaja na ICT tržištu. Uz potražnju za kvalificiranim kadrom, rast će potreba ICT tvrtki za kapitalom, nužnim za razvoj ICT rješenja koja će tržištu biti nuđena u XaaS modelu.

Poslovni fokus KING ICT namjerava izoštriti na razvoj vlastitih inovativnih ICT proizvoda, specifičnih industrijskih rješenja i profesionalnih usluga. Uz konstantne napore na zadržavanju i privlačenju talenata u Hrvatskoj i regiji, namjeravamo raditi na internacionalizaciji poslovanja i podizanju offshore centara kompetencija.

Kao jedinoj velikoj ICT tvrtki u stopostotnom hrvatskom vlasništvu, želja nam je dati što veći doprinos stvaranju konkurentnog digitalnog društva, aktivno sudjelujući u većini digitalnih inicijativa javnog i privatnog sektora.

Izdvojeni projekti:

HEP Elektra

Implementacija SAP IS-U rješenja za informatizaciju obračuna, izračuna isplate i naplate računa

Schengen

Projekt Nacionalnog Schengenskog informacijskog sustava i Sirene sustava za upravljanje dokumentima (SIS II)

JANAF

Projekt dogradnje rezervoarskih prostora za sirovu naftu s pripadajućom sigurnosnom i nadzornom opremom Terminala Omišalj za JANAF

OTP Banka

Projekt pripajanja Splitske banke OTP Banci, integracija sustava

Zračna Luka Split

Sustav za sigurnosni pregled prtljage

Odašiljači i veze

Projekt inteligentnog sustava za video nadzor i rano otkrivanje šumskih požara

Hrvatske šume

Modernizacija i obnova mrežne infrastrukture

RSS/Foto: KING ICT