Kalinić i Ostojić francuskim dužnosnicima sigurnosti i pravosuđa predstavili strategiju urbane sigurnosti Zagreba

Svijetsigurnosti.com

Izaslanik gradonačelnika dr. sc. Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i Alen Ostojić, predsjednik Savjeta za urbanu sigurnost Grada Zagreba, u utorak 15. svibnja,  francuskom izaslanstvu 120  dužnosnika iz područja sigurnosti i pravosuđa u Gradskoj vijećnici predstavili su Strategiju urbane sigurnosti Grada Zagreba 2014.-2018. i zagrebački model suprotstavljanja vandalskim grafitima.

Kalinić je nazočne pozdravio u ime gradonačelnika Bandića i još jednom istaknuo da se sigurnost u Gradu Zagrebu piše velikim slovima. On je posebno naglasio otvorenost, tolerantnost i sigurnost Zagreba. Kalinić je pozvao sve nazočne da u Zagreb dođu i neki drugi put,  poput ostalih turista kojih je iz godinu u godinu sve više.

U prezentaciji Strategije urbane sigurnosti grada Zagreba 2014.-2018.,  Ostojić je istaknuo činjenicu da gradonačelnik Bandić kao neposredno izabrani gradonačelnik,  na visoku ljestvicu prioriteta stavlja brigu za sigurnost svojih sugrađana. Prevencija kriminala nije isključivi problem policije i pravosuđa već je to problem zajednice. Upravo zato gradonačelnik Bandić  inicirao je brojne projekte koji su u funkciji podizanja sigurnosti zajednice ali i ostvarivanja iskrenog partnerstva sa zagrebačkom policijom. Donošenje Strategije urbane sigurnosti, organizacija velikog istraživanja o osobnom osjećaju sigurnosti građana, izrada akcijskog plana ostvarivanja urbane sigurnosti, financiranje nabave policijskih bicikala i djelovanja Informativnog centra za prevenciju, osmišljavanje brojnih projekata prevencije antisocijalnog ponašanja mladih, podizanje razine prometne sigurnosti,  samo su neki od tih projekata koje je inicirao gradonačelnik Bandić, rekao je Ostojić. Poseban fokus u svojoj prezentaciji Ostojić je dao na zagrebački model suprotstavljanja vandalskim grafitima.

Ostojić je istaknuo nemjerljiv doprinos  zagrebačke policije u ostvarivanju sigurnosti Grada Zagreba. Od 2008. godine kriminal u Zagrebu je pao za 30 posto. U 2017. godini zagrebačka policija je zabilježila 12.994 kaznena djela, što je najmanji broj kaznenih djela ikada zabilježenih u Zagrebu od samostalnosti Hrvatske. Kao građani Zagreba možemo biti ponosni na najbolju zagrebačku policiju, zaključio je Ostojić.

Nakon prezentaciji sudionici su  nizom pitanja oko djelovanja komunalnog i prometnog redarstva, suradnje redarstva  i policije, problema agresivnog prosjačenja u gradu te video nadzora javnih površina pokazali da je područje urbane sigurnosti globalno područje.

DBO