Kako “Pegaz” špijunira aktiviste, novinare i političare

Kako
Pexels/Tyler Lastovich

Tajne službe i policije su neprimjetno instaliranim softverom “Pegaz” nadzirale telefonske razgovore i digitalnu komunikaciju stotina novinara, aktivista za zaštitu ljudskih prava, odvjetnika i političara, čak i nekih predsjednika država.

Nadzor telefona otkriven je u zajedničkom istraživanju novinara njemačkih javnih servisa WDR i NDR, lista Süddeutsche Zeitung i tjednika Zeit, kao i organizacije „Forbbiden stories” i „Amnesty international”.

Špijunski softver „Pegaz” (Pegasus) kupljen je od izraelske firme NSO grupa, firme koja je osnovana 2010. godine i spada u vodeće svjetske proizvođače špijunskih programa koje koristi oko 60 klijenata iz 40 zemalja.

„Pegaz” je ne samo da pratiti cjelokupnu komunikaciju jednog mobilnog telefona, već može i prenositi ono što prikazuje telefonska kamera.

Stručnjaci su u najvećem broju nadziranih telefona pronašli anomalije kakve su već poznavali iz ranijih analiza aparata inficiranih „Pegazom” te su na taj način proučili 50.000 telefonskih brojeva.

Nadalje je otkriveno da je Pegaz” bio instaliran u telefonima više od 180 novinara, te stotine pripadnika drugih zanimanja ili aktivista, kao i velikog broja državnika i diplomata.

Više pročitate ovdje.

PO/ Foto: Pexels/Tyler Lastovich