Kako je Južna Koreja dramatično usporila širenje epidemije koronavirusa?

Pixabay

Bez obzira na to kako gledate statistiku vezanu za suzbijanje koronavirusa, jedna država izdvaja se od svih ostalih – Južna Koreja.

Krajem veljače i početkom ožujka broj novih koronavirusnih infekcija u zemlji eksplodirao je s nekoliko desetaka, na nekoliko stotina, do nekoliko tisuća, a na vrhuncu zaraze medicinski su radnici u jednom danu, 29. veljače, identificirali 909 novih slučajeva.

No, manje od tjedan dana kasnije, broj novih slučajeva se prepolovio te je nastavio padati.

U nedjelju je Južna Koreja prijavila samo 64 nova slučaja, što je najmanje slučaj u gotovo mjesec dana, za vrijeme dok broj zaraženih u drugim zemljama i dalje raste, uništavajući zdravstvene sustave i gospodarstva.

Italija bilježi nekoliko stotina smrtnih slučajeva dnevno; Južna Koreja nije imala više od osam dnevno.

Južna Koreja jedina je zemlja, pored Kine, koja je uspjela smanjiti krivulju novih infekcija i to je bez drakonskih ograničenja na govor i kretanje kao u Kini ili ekonomski štetnih zastoja poput onih u Europi i Sjedinjenim Državama.

Kako globalna smrtnost od virusa raste, dužnosnici i stručnjaci širom svijeta pomno proučavaju Južnu Koreju, čije se lekcije sprječavanja širenja koronavirusa čine relativno jednostavnim i pristupačnim.

4 lekcije:

  • brza akcija
  • široko testiranje
  • pronalaženje izvora zaraze
  • kritična podrška građanima

Ipak, druge teško pogođene države nisu slijedile vodstvo Južne Koreje dok su neke počele pokazivati interes za oponašanje njezinih metoda tek nakon što se epidemija ubrzala do te mjere da je uskoro možda neće moći više kontrolirati.

Južnokorejski dužnosnici upozoravaju da su njihovi uspjesi uvjetni te da postoji opasnost od ponovnog porasta, posebice dok se epidemija i dalje širi izvan granica zemlje.

Više pročitajte u originalnom članku na The New York Times.

PO/Foto:Pixabay