Je li ministar obrane trebao podnijeti ostavku nakon kritike predsjednice?

Izbori 2016/Nova TV

Ministar obrane Damir Krstičević navodno je ostavku podnio nakon što je predsjednica Republike, koja je i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH, Kolinda Grabar-Kitarović izjavila  da je vojska mogla ranije pomoći u gašenju katastrofalnog požara kod Splita i da treba provesti istragu o tome kako je požar izbio i proširio se, javlja HRT.

Jutarnji list pak donosi izjavu Kolinde Grabar-Kitarović u kojoj ona kaže da Krstičević nije kriv.

‘Jako sam iznenađena da je ministar Krstičević ponudio ostavku, ona je apsolutno neprihvatljiva. On je odličan ministar i jako dobro radi svoj posao te ne snosi odgovornost za to što se dogodilo. Vojska ne može sama izaći na teren već mora biti pozvana.

I u ovoj situaciji odgovornost imaju oni koji su na terenu krivo procijenili situaciju i prekasno pozvali u pomoć vojsku. Iako su znali da im je ona cijelo vrijeme na raspolaganju. Vojska je u konačnici odradila jako dobar posao’, kazala je za Jutarnji.

Kako propisuje Zakon o obrani u Članku 61. vojska se može koristiti kao pomoć u protupožarnoj zaštiti. Vojska se angažira ako tijela vatrogasci nemaju odgovarajuće snagama i sposobnosti.
Odluku o korištenju oružanih snaga donosi ministar obrane ili osobe koje on ovlasti. No, prije toga, kako stoji u Zakonu o obrani, ministar mora dobiti zahtjev središnjeg tijela državne uprave nadležnoga za zaštitu i spašavanje. To je Državna uprava za zaštitu i spašavanje, čiji je čelni čovjek Dragan Lozančić, a njegova desna ruka zadužena za vatrogastvo, Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik. Dakle, upravo su Lozančić i Tucaković, prema ovim zakonskim odredbama, trebali Krstičevića tražiti da pošalje vojsku na požarišta u Dalmaciju.

RSS