Jačaju mjere protiv onih koji krše sankcije Rusiji

prtsc NBC News

Europska komisija danas iznosi prijedlog za usklađivanje kaznenih djela i sankcija za kršenje EU-ovih mjera ograničavanja.

Dok je ruska agresija na Ukrajinu u tijeku, od ključne je važnosti da se mjere ograničavanja EU-a u potpunosti provode te da se kršenje tih mjera kažnjava. Provedba mjera ograničavanja EU-a pokazuje složenost utvrđivanja imovine u vlasništvu oligarha koja je skrivena u različitim jurisdikcijama zahvaljujući kompleksnim pravnim i financijskim strukturama. Prijedlogom Komisije uklonit će se postojeći pravni nedostaci i ojačati posljedice kršenja sankcija EU-a, priopćeno je.

Prijedlogom se utvrđuju zajednička pravila EU-a kojima će se olakšati istraga, kazneni progon i kažnjavanje kršenja mjera ograničavanja u svim državama članicama. To znači će zaobilaženje ili pokušaj zaobilaženja mjera ograničavanja prikrivanjem sredstava ili prikrivanjem činjenice da je osoba krajnji vlasnik sredstava postati kazneno djelo. Ovisno o kaznenom djelu, osoba bi mogla biti kažnjena maksimalnom kaznom zatvora duljom od pet godina, a poduzeća bi mogla biti pod sankcijama u iznosu od najmanje 5 % ukupnog prometa na svjetskoj razini, objašnjava se.

RSS