Izgleda da se IT kompanije sve lošije bore protiv govora mržnje na internetu

IT kompanije
Pixabay

Europska komisija objavila je rezultate sedme procjene Kodeksa postupanja za borbu protiv nezakonitog govora mržnje na internetu.

“Ovogodišnji rezultati nažalost pokazuju slabije prijavljivanje i djelovanje poduzeća”, poručuju iz Europske komisije.

Broj obavijesti što su ih IT tvrtke pregledale u roku od 24 sata smanjio se u odnosu na posljednja dva postupka praćenja – s 90,4 posto u 2020. na 81 posto u 2021. i 64,4 posto u 2022. godini.

TikTok je jedina kompanija koja je poboljšala vrijeme procjene. Stopa uklanjanja, koja iznosi 63,6 posto, također je znatno niža nego na vrhuncu 2020. kada je iznosila 71 posto.

Samo je YouTube ostvario bolje rezultate u pogledu tog parametra u posljednje dvije godine.

Međutim, u Komisiji su zadovoljni što je došlo do pozitivnog pomaka u pogledu učestalosti i kvalitete povratnih informacija za korisnike. To se dogodilo na poticaj Komisije iz izvješća za 2021. godine.

“Kako bi se podržala provedba Kodeksa postupanja i uklonili nedostaci u obavješćivanju i djelovanju, IT poduzeća i mreža pouzdanih organizacija prijavitelja uključenih u postupke praćenja dogovorili su akcijski okvir. Njime se utvrđuju inicijative za suradnju među stranama u kojima se obvezuju na jačanje dijaloga radi suzbijanja govora mržnje na internetu. Komisija će nastaviti pratiti provedbu Kodeksa ponašanja”, poručuju.

RSS