Istraživanje otkriva gdje je u Hrvatskoj ženama najviše ugrožena sigurnost

prtsc
Šibensko-kninska županija, u odnosu na broj stanovnika, najrizičnija je za sigurnost žena, pokazalo je istraživanje ‘Rodno uvjetovano nasilje – Femicide Watch’ koje je analiziralo ubojstva 38 žena u Hrvatskoj u 2016. i 2017. godini. Rezultati istraživanja predstavljeni su povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a u organizaciji Ravnateljstva policije i Policijske uprave zagrebačke poslana je poruka nulte stope tolerancije na nasilje nad ženama.
U posljednjih pet godina u Hrvatskoj se kontinuirano smanjuje broj prekršaja nasilja u obitelji, a taj trend nastavlja se i u ovoj godine – u prvih deset mjeseci prekršajno je prijavljeno ukupno 8.528 počinitelja, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje od 11 posto.
S druge strane, kazneno djelo nasilja u obitelji iz godine u godinu bilježi kontinuirano povećanje, a policija to povezuje i sa svojom intencijom da se nasilništvo u obiteljskim zajednicama primarno procesuira kroz kaznena djela kao teže kažnjive radnje, a ne kroz prekršajne postupke. 
U prvih deset mjeseci ove godine evidentirano je 497 ovih kaznenih djela od čega je njih 387 počinjeno na štetu osoba ženskog spola – oko 80 posto.
Više o istraživanju pročitajte OVDJE.
RSS