ISPUNJAVANJA KRITERIJA USKORO: Europski parlament raspravlja o proširenju Schengena i na Hrvatsku

Sustavne promjene na granici
Screenshot HRT4

Hrvatska je dobila novi zamah na svojem putu u Schengen! Sljedeću srijedu na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, raspravljat će se o jačanju i proširenju Schengena na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku.

“Raduje me što je intenzivno lobiranje da se Hrvatska uključi u ovu raspravu imalo učinka jer je do ove rasprave došlo na zahtjev moje političke grupacije S&D! Ulazak u Schengen strateški je cilj Hrvatske, na čemu se aktivno i uspješno radi zbog čega očekujemo ispunjenje svih kriterija do kraja sljedeće godine”, rekao je zastupnik Tonino Picula koji je u ime S&D-a bio imenovan za izvjestitelja u sjeni na dva mišljenja Odbora za vanjske poslove za Schengen.

Zastupnik Picula pozdravio je ovu odluku: “Uvijek naglašavam koliko je važno proširenje Schengena na Hrvatsku koja ima najdužu vanjsku granicu Europske unije. Jačanjem zaštite na našoj vanjskoj granici, Hrvatska može pridonijeti učinkovitom upravljanju migracijama i zbog toga naš ulazak u schengenski prostor ne smije biti ugrožen pokušajima bilateralnih blokada!”

Nakon govora o stanju Unije koji je održao pred Europskim parlamentom, Hrvatska je dobila poticaj da se što prije priključi schengenskoj zoni jer je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker naglasio da uz Bugarsku i Rumunjsku i “Hrvatskoj treba dopustiti da postane punopravna članica schengenskog prostora u trenutku kada ispuni sve kriterije”.

Pripremajući se za ulazak u Schengen, Hrvatska je iskoristila gotovo sav novac koji joj je Europska unija dala na raspolaganje za tu svrhu. Za 120 milijuna eura kupljena su vozila, brodovi, helikopteri za nadzor granice, sagrađene su ili obnovljene postaje granične policije, nabavljene su termovizijske kamere, detektori eksploziva kao i uređaji za otkrivanje krivotvorenih dokumenata.

RSS