INSTAGRAM U PROBLEMU: Lažni pratiteljski profili ugrožavaju sigurnost korisnika

prtsc Movieclips Trailers/Youtube
Instagram od samog početka ima probleme s lažnim pratiteljima, a problem je s vremenom postao još veći. Usprkos uklanjanju milijuna takvih profila, ova društvena mreža i dalje je puna lažnih profila koji mogu ugroziti online sigurnost korisnika. Srećom, većinu lažnih profila je lako uočiti jer uglavnom nemaju profilnu fotografiju, ne objavljuju fotografije i imaju samo nekoliko pratitelja. Međutim, postoje i oni koje je malo teže otkriti, pogotovo u vrijeme kada su botovi napredovali u svojim namjerama da prevare društvene mreže.

Prema New York Timesu, koji je nedavno otkrio cijelu industriju lažnih profila kupaca i kompanija, te profile postaje sve teže uočiti i oni sve češće koriste lične podatke korisnika Instagrama bez njihovog znanja. Problem dodatno pogoršava činjenice da korisnici Instagrama zapravo traže lažne pratitelje u pokušaju da budu popularniji na mreži. Lažne pratitelje je lako kupiti i određene kompanije zainteresiranim korisnicima Instagrama jeftino nude tusuće pratitelja, komentara ili lajkova.

“Botovi se koriste za napad na ljude. Bot se može sprijateljiti s vama kako bi vam mogao slati spam poruke ili vam pokušao ukrasti identitet”, tvrdi Pete Hunt, izvršni direktor kompanije Smyte koja se bori protiv prijevara.

Kompanije za zaštitu podataka tvrde da loši botovi čiji je cilj krađa lozinki ili slanje virusa čine 28,9 posto botova na Instagramu. Ukoliko je vaš profil javan, rizik od slanja zahtjeva za praćenje, slanja poruka i krađe fotografija je povećan.

izvor: Klix.ba