Kradu li javne stanice za punjenje mobitela vaše podatke?

Svi smo čuli izreku “ništa nije besplatno“. Tako i “besplatno” punjenje mobitela na javnim punionicama može koštati vaših podataka. FBI je upozorio kako javne stanice za punjenje uređaja, koje nalazimo na ulici, aerodromima, u hotelima i trgovačkim centrima, mogu biti ilegalno prenamijenjene za krađu podataka tzv. „juice jacking“.

Juice jacking se može dogoditi na punionicama koje koriste USB utor kao izlaz za struju. Naime, kradljivci podataka su otkrili kako putem takvih punionica prenijeti zlonamjerni softver na žrtvin uređaj.

Dok je vaš uređaj (npr. mobitel) spojen na USB utor za punjenje, osim struje, kroz USB kabel (ako ima kontakt za prijenos podataka) mogu se prenositi i podaci. Tako vaši podaci mogu biti preuzeti ili na vaš uređaj prenesen zlonamjerni softver (npr. keylogger).

Prvi savjet je da izbjegavate punjenje uređaja na takvim mjestima. Ako morate napuniti uređaj, učinite to putem utičnice, a ne putem USB utora. Nadalje, možete koristiti prijenosnu bateriju. Prijenosnu bateriju možete napuniti na stanici bez ugrožavanja svojih podataka, a zatim uređaj napunite pomoću prijenosne baterije.

Zbog ove vrste napada razvijen je i sigurnosni gadget nazvan USB Data Blocker ili „USB kondom“ koji onemogućuje prijenos podataka. Ovaj gadget nema kontakt za prijenos podataka, već samo za prijenos električne energije. USB Data Blocker se postavi na jedan kraj USB kabla (između punionice i uređaja) i na taj način fizički onemogućuje prijenos podataka s ili na vaš uređaj.

Iako ovaj oblik napada nije čest, ako na svom uređaju imate osjetljive podatke iskoristite ove savjete kako biste ih sačuvali od krađe”, prenosi nacionalni CERT upozorenje FBI-a.

izvor: CERT