I VATROGASCI POMAŽU ZBOG ZARAZE KORONOM: Pogledajte što sve svakodnevno rade

Redovnim aktivnostima koje vatrogasci svakodnevno provode, od gašenja požara na objektima i otvorenom prostoru do spašavanje iz nesreća i tehničkih intervencija, sanaciji posljedica potresa – odnedavno je pridodana i pomoć u borbi protiv koronavirusa.

Prema zaključcima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, sve profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe stavile su ljudstvo i opremu na raspolaganje.

“Hrvatska vatrogasna zajednice je, prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izradila niz smjernica kako bi se spriječilo širenje virusa među vatrogascima. Već početkom krize, zabranjene su sve neoperativne aktivnosti koja su provodila vatrogasna društva, od održavanja redovitih skupština do rada s djecom. Također su privremeno obustavljene obuke, vježbe, seminari i druge vrste usavršavanja za vatrogasce, a nastava u Vatrogasnoj školi je prekinuta.

Donijete su smjernice za čišćenje i dezinfekciju opreme nakon intervencija, te upute o postupanju u slučaju ukoliko netko od djelatnika postrojbe bude zaražen koronavirusom. U profesionalnim postrojbama uveden je sistem rada 24/72 kako bi se smanjio broj ljudi koji dnevno borave u postrojbama”, objašnjavaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Osim toga i sva dobrovoljna vatrogasna društva su uključena u ophodnje, te i vatrogasci upozoravaju građane na zabranu okupljanja.

“Na području Varaždinske županije sve vatrogasne postrojbe djeluju u ophodnjama, istovremeno ne smanjujući operativnu spremnost. Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina se aktivno pripremaju i vježbaju s opremom za dekontaminaciju, odijelima za potpunu zaštitu i ostalom opremom za ovakve izvanredne situacije”, opisuje zapovjednik Vatrogasne zajednice Županije varaždinske Ivica Labaš.

I na području Splitsko-dalmatinske županije vatrogasci pomažu u provođenju mjera zabrane okupljanja. Po potrebi obavljaju prijevoz te nose hranu starijim osobama. U dobrovoljnim vatrogasnim društvima provodi se pojačano dežurstvo.

“Cijelu situaciju dodatno su nam zakomplicirali nesavjesni građani, koji su spaljivanjem biljnog otpada izazivali i do 30 požara otvorenog prostora dnevno. U posljednjih nekoliko dana imali smo velike požare kod Muća, na Hvaru te na Vidovoj gori na Braču. Kako bismo smanjili opterećenje na vatrogasce, a ujedno i smanjili mogućnost dolaska u kontakt sa zaraženim osobama na požarima otvorenog prostora, odlučili smo se na uvođenje potpune zabrane spaljivanja biljnog otpada na području županije”, kazao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina.

Prema riječima zapovjednika Vatrogasne zajednice Županije krapinsko-zagorske Marijana Lovrenčića, uz redovite ophodnje, vatrogasci su angažirani na dežurstvu u centru za karantenu za vozače teretnih vozila u Tuheljskim Toplicama.

Ana Raić-Knežević