Hrvatski topnici na vježbi PUMA u Poljskoj

Bitnica samohodnih višecjevnih lansera raketa (SVLR) 122 mm “VULKAN” iz sastava 1. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj sudjelovala je u najvećoj zimskoj vojnoj vježbi zemlje domaćina “PUMA-I-18”, koja je provedena na području vojnog poligona Bemowo Piskie.

Vježba je trajala dva tjedna, a uz 15. mehaniziranu brigadu poljskih oružanih snaga u vježbi je sudjelovao cjelokupni sastav NATO borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država.

Uvježbavalo se organiziranje, planiranje i funkcioniranje zapovjednog lanca kroz više elemenata, a u završnoj fazi vježbe provedene su najsloženije aktivnosti, koje su podrazumijevale dnevno-noćne taktičke manevre uz uporabu bojevog streljiva.

S ciljem što učinkovitije vatrene potpore borbenoj skupini – bojni mehaniziranog pješaštva u napadnom djelovanju, kako je predvidio scenarij vježbe, bitnica SVLR 122 mm “VULKAN” gađala je dva puta određene ciljeve.

Vježba je provedena u otežanim uvjetima, po iznimnoj hladnoći, a prvo bojevo gađanje provedeno je tijekom noći, što je zahtijevalo dodatnu pozornost i uvježbanost.

Hrvatski topnici pokazali su visoku razinu uvježbanosti te je na raščlambi provedenoj nakon završetak vježbe pohvaljeno djelovanje bitnice „VULKAN“, uz istaknut profesionalizam i usredotočenost na zadaću svih njezinih pripadnika.

RSS/Foto: 1. HRVCON eFPBG-USA