HRVATSKI DANI SIGURNOSTI: ‘Povećava se neizvjesnost tradicionalnih i netradicionalnih prijetnji’

Damir Krstičević

“Sigurnosna paradigma je promijenjena, trendovi pokazuju povećanu neizvjesnost tradicionalnih i netradicionalnih prijetnji. Stoga moramo razmišljati ‘out of box’ da bi Hrvatska ostala sigurna zemlja”, izjavio je Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane u svom izlaganju Domovinska sigurnost – iskustva i perspektive. Tim je izlaganjem ministar Krstičević otvorio Hrvatske dane sigurnosti koji se od 23. do 25. listopada održava u Opatiji.

Krstičević je naglasio kako je prioritet nacionalnu sigurnosnu politiku učiniti što bližom društvu u cjelini, a u tome važnu ulogu ima nova Strategija domovinske sigurnosti. Njome je uspostavljen sustav sigurnosti koji u kriznim situacijama angažira sve snage koje mogu pomoći u njihovu rješavanju. Efikasnost takvog pristupa već se dokazala u borbi protiv požara jer je povećano preventivno djelovanje i ubrzano vrijeme reakcije.

Naveo je i primjer vježbi kibernetičke sigurnosti koje su rezultirale osnivanjem Zapovjedništva za kibernetički prostor. Ono je u rangu zapovjednih grana hrvatske vojske.

Tijekom prvog tromjesečja 2020. godine bit će napravljen i priručnik za upravljanje u kriznim situacijama. Najavio je i osnivanje Nacionalnog kriznog situacijskog središta koje će koordinirati krizne stožere. Apelirao je i na veće participiranje pravnih osoba u rješavanju kriznih situacija.

Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede, u svom izlaganju “Kritična infrastruktura, sigurnost i razvoj” istaknuo je da je za infrastrukturne tvrtke ključno upravljanje sigurnosnim informacijama jer su izložene prijetnjama računalnih sabotaža, prijevara i drugim novim oblicima kriminala. Naglasio je da su proizvodnja struje na prvom, a njezina distribucija na trećem mjestu ključnih usluga za gospodarsku aktivnost u Hrvatskoj.

Konferenciju su pozdravnim izlaganjima otvorili Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, Holger Halbach, voditelj ureda Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju te Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane.

RSS