Hrvatska zastupnica u EU parlamentu tvrdi kako je Mehanizam Unije za civilnu zaštitu u interesu Republike Hrvatske

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas u Strasbourgu na raspravi o Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu.

U  svojstvu izvjestiteljice za mišljenje u ime Odbora za razvoj Zovko je sudjelovala u izradi ovog izvješća pružanju potpore Mehanizmu u kojem je naglasila potrebu jačanja nacionalnih kapaciteta civilne zaštite, a da ih instrumenti na razini Europske Unije, u ovom slučaju Mehanizam Unije za civilnu zaštitu nadopunjavaju. Zovko  se u ime Odbora za razvoj (DEVE) snažno zalagala za usvajanje ovog izvješća u obliku koji će biti u interesu Republike Hrvatske.

Novi mehanizam ne bi trebao djelovati izolirano nego se oslanjati na snagu drugih europskih instrumenata i biti usmjeren na sprečavanje rizika.

”Suočeni s prošlogodišnjim požarima, na jugu Europe, nismo mogli ostati pasivni. Uz veliku materijalnu štetu i ljudske žrtve te brojne nedostatke u postojećim mehanizmima za borbu protiv katastrofa morali smo reagirati”.

Zovko je naglasila  kako je u izvješću unesena odredba koja omogućuje državama članicama, koje nisu u mogućnosti sudjelovati u udruženim kapacitetima za civilnu zaštitu, stopu sufinanciranja, ne veću od 55 posto prihvatljivih troškova za prijevoz, što bi bilo iznimno važno i za Republiku Hrvatsku. Hrvatska je krizna točka koja graniči s ostatkom jugoistočne Europe i treba se promatrati s posebnom pozornošću u raspodjeli sredstava, pa fokus treba biti na pojačavanju svih preventivnih mjera.

Podsjetimo da je u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu, Željane Zovko ljetos u Splitu održana konferencija na temu “Mehanizam Unije za civilnu zaštitu – Zaštita u službi građana” na kojoj su se okupili svi relevantni akteri s područja civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, a kako bi raspravljali o novom unaprijeđenom Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu, uspostavi instrumenta rescEU, kao i postignućima i potrebama lokalnih organizacija civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Izvješće je prihvaćeno danas velikom većinom glasova zastupnika u Europskom parlamentu, priopćeno je iz ureda zastupnice Zovko.

RSS