Hrvatska podržava prijedlog o oporezivanju multinacionalnih kompanija

Vlada nabavlja lijek protiv COVID-19
Hina/ Dario Grzelj

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić jučer je novinarima u Parizu rekao da Hrvatska podržava aktualni prijedlog o oporezivanju multinacionalnih kompanija, kojim bi došlo do veće pravednosti u oporezivanju.

Marić u Parizu sudjeluje na drugom dijelu sastanka Vijeća Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) na ministarskoj razini (MCM).

Ministra je rekao da Hrvatska od početka podržava prijedlog da se na razini OECD-a, to jest na globalnoj razini, postigne dogovor, odnosno sustavno rješenje koje bi se danas-sutra ugradilo i u europsko zakonodavstvo, pa tako i hrvatsko.

Aktualni prijedlog počiva na dva stupa, a prema prvom stupu, multinacionalne kompanije koje posluju u više zemalja jedan bi dio svoje dobiti transferirale kao tzv. rezidualnu dobit, pa da tako nešto pripadne i onim zemljama u kojima obavljaju svoju djelatnost.

Marić smatra da to iz poreznog, ali i bilo kojeg drugog aspekta dovodi do veće pravednosti u oporezivanju.

Također je napomenuo da zemlje u kojima su sjedišta takvih kompanija u većoj mjeri ne podržavaju takav prijedlog, no sada su u velikoj manjini.

Više pročitajte ovdje.

PO/Foto: Hina/ Dario Grzelj