HRVATSKA JUČER: BRZINA JE ODNIJELA TRI ŽIVOTA!

Žurnal 24/Youtube

Jučer 23. svibnja tri su osobe smrtno stradale od kojih je jedna 7-godišnja djevojčica – u sva tri slučaja uzrok prometnih nesreća bila je brzina, priopćio je MUP RH.

U protekla 24 sata na hrvatskim prometnicama dogodilo se ukupno 98 prometnih nesreća.
Od početka godine na hrvatskim je prometnicama poginulo 89 osoba, a samo tijekom svibnja 18 osoba je izgubilo život u prometnim nesrećama, navode iz MUP-a i dodaju kako je u 2018. godini na hrvatskim cestama poginulo troje djece, a tijekom ove  godine u prometnim nesrećama život ih je izgubilo već dvoje.

“Unatoč brojnim upozorenjima, pojačanom postupanju i drugim mjerama koje policija konstantno poduzima po pitanju sigurnosti u prometu, jučer 23. svibnja tri su osobe smrtno stradale od kojih je jedna 7-godišnja djevojčica. U sva tri slučaja uzrok prometnih nesreća bila je brzina”, upozoravaju iz MUP-a.

Dvije osobe smrtno su stradale u dvije odvojene prometne nesreće na splitskom području, obje u mjestu Živogošće. Prva prometna nesreća dogodila se u 11,40 sati na DC 8 kada je 41-godišnji vozač zbog neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad vozilom, sletio izvan kolnika, udario u zaštitnu metalnu ogradu i stablo te ispao iz vozila i smrtno stradao. Druga prometna nesreća  dogodila se u 14,30 sati također na DC 8 kada je 50-godišnji mađarski motociklist zbog neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad motociklom i udario u zaštitnu metalnu ogradu nakon čega je pao na travnatu površinu i pritom smrtno stradao.

Treća prometna nesreća u kojoj je smrtno stradala 7-godišnja djevojčica dogodila se sinoć u 21,05 sati u Zagrebu na Karlovačkoj cesti kada se 33-godišnji vozač osobnog automobila prevelikom brzinom približio obilježenom pješačkom prijelazu bez semafora na kojem je udario 7-godišnjakinju koja je s ocem prelazila kolnik. Od udara njeno je tijelo odbačeno na nogostup.

Brzina je, prema MUP-ovoj statistici, vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja, odnosno prvi od “četiri glavne ubojice u prometu” uz vožnju pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

U 2018. godini se zbog nepropisne i neprilagođene brzine dogodilo 7.475  ili 22,4% od ukupnog broja prometnih nesreća. U tim nesrećama smrtno je stradalo 158 osoba ili 49,8% od ukupnog broja poginulih.
“Vozači, prilagodite brzinu kretanja prometnim znakovima, stanju u prometu i vremenskim uvjetima.Pridržavajte se prometnih propisa.

Posebnu brigu vodite o pješacima i djeci jer je dovoljan trenutak nepažnje i nebrige da ljudski život bude ugašen”, apeliraju iz MUP-a.

A. R. K.