Hoće li se Europa zbog Rusije opet okrenuti gradnji nuklearnih elektrana da ostvari energetsku sigurnost?

Nuklearna elektrana

Finska državna elektroenergetska kompanja Fortum objavila je u ponedjeljak da kreće s izradom dvogodišnje studije izvedivosti gradnje novih nuklearnih elektrana u matičnoj Finskoj i u Švedskoj.

Kako prenosi portal Dnevno, Europa pokušava ojačati energetsku sigurnost na dulji rok i smanjiti troškove što je Rusija ovog ljeta smanjila isporuke plina zbog sankcija kojima su zapadne zemlje reagirale na njezinu invaziju na Ukrajinu i blokade opreme na servisu u Siemens Energyju.

Budućnost isporuka plinovodom Sjeverni tok 1 naknadno je pod znak pitanja dovelo oštećenje cijevi u eksplozijama koje su, kako se u Europi sumnja, rezultat sabotaže.

Smanjena opskrba ruskim plinom potaknula je skok cijena i na burzama struje u Europi pa su vlade počele vraćati u upotrebu već ugašene elektrane na ugljen, a pojačano se oslanjaju i na nuklearke. “Fortum će ispitati komercijalne, tehnološke i društvene, uključujući političke, pravne i regulatorne, uvjete za male modularne reaktore (SMR) i konvencionalne velike reaktore”, poručila je finska tvrtka u ponedjeljak.

Finska je ove godine počela proizvoditi struju u prvoj novoj nuklearnoj elektrani u Europi unatrag više od deset godina. Očekuje se da će i nova vlada u susjednoj Švedskoj predstaviti plan gradnje novih nuklearnih elektrana. “Ciljevi energetske neovisnosti, sigurne opskrbe i ugljične neutralnosti izazovi su s kojima se sučeljava cijelo naše društvo”, rekao je izvršni potpredsjednik Fortuma Simon-Erik Ollus.

Izvor: Dnevno/Hina