Hoće li pješaci i biciklisti dobiti šire staze kako bi mogli držati razmak zbog korone?

Grad Zagreb

Da bi se održao preporučeni sigurnosni razmak prilikom kretanja, a istovremeno zadržala sigurnost u prometu, prometni stručnjaci iz cijele Europe smatraju da je hitno potrebna nova privremena regulacija i preraspodjela prostora na gradskim prometnicama, a što nova preraspodjela urbanih sredina u posljednje vrijeme i jasno pokazuje. 

Aktualna kriza izazvana epidemijom Covid-19 i zahtjev za ograničenjem fizičkih kontakata značajno su promijenili načine kretanja građana. S obzirom na to da se promet privatnim automobilima naglo smanjio, a javni prijevoz u većini zemalja je bio u prekidu ili je ozbiljno reduciran, sve više ljudi vozi bicikle, romobile i pješači.

Istovremeno, među onima koji su odlučili koristiti automobil kao prijevozno sredstvo, svjedoci smo da pojedini vozači često gube osjećaj za brzinu na praznim i širokim cestama.

Međutim, regulacija i prostorno oblikovanje prometnica nisu prilagođeni za te značajne promjene u izboru prijevoznih sredstava. Da bi se održao preporučeni sigurnosni razmak prilikom kretanja, a istovremeno zadržala sigurnost u prometu, prometni stručnjaci smatraju da je hitno potrebna nova privremena regulacija i preraspodjela prostora na gradskim prometnicama, što nova preraspodjela urbanih sredina u posljednje vrijeme i jasno pokazuje. Naime, metropole europskih zemalja poput Njemačke, Austrije, Belgije i Mađarske prepoznale su taj problem i implementirale privremena rješenja.

Više pročitajte OVDJE.

RSS