Hoće li afera s lažnim SMS-ovima ugroziti sustav nacionalne sigurnosti?

Zašto se Hrvatska ne bori učinkovito protiv terorizma
Hrvatski vojnik

Komentirajući aferu s lažnim SMS-ovima, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić (SDP) upozorio je u srijedu da “cure podaci oko istrage”, pri čemu postoji mogućnost da neki moćni ljudi koriste povlašteni položaj i informacije za unutarstranačke obračune, što je vrlo opasno za nacionalnu sigurnost, javlja Hina, a prenosi Slobodna Dalmacija.

“Nas kao Odbor interesira i tražimo podatke kako je moguće da se takvo što dogodi i tko je odgovoran za curenje informacija, pogotovo zato što se to nije prvi put dogodilo. Posljedica toga je da padaju vrlo važne istrage protiv vrlo moćnih ljudi, koji očito imaju jake kumove, a zna se da ‘kum nije dugme’“, rekao je Ostojić novinarima.

Vrlo je važno utvrditi tko može utjecati na takve istrage i situacije, kaže Ostojić i ne isključuje mogućnost da neki povlašteni položaj i informacije koriste za unutarstranačke obračune, a takva je situacija vrlo opasna za nacionalnu sigurnost.

Podsjetio je na slučaj kada je Odbor išao u izravan nadzor u OTC kako bi se saznalo koji se brojevi prisluškuju, ali je tada “došlo do probijanja mjera”.

“Sada imamo puno goru situaciju, da vozač jednog ministra eventualno dojavljuje o tijeku istrage, a kada padaju mjere to je vrlo opasno za nacionalnu sigurnost”, kaže Ostojić.

“Na žalost, vraćamo se u vremena koja smo zaboravili. Nakon što smo imali ozbiljne pohvale za kvalitetan rad Sigurnosno obavještajne agencije i sigurnosnog sustava, sada smo opet u situaciji da korištenje privatnih veza može biti iskorišteno za prodaju informacije, a to je najopasnije za sigurnosni sustav”, upozorio je.

Upitan postoji li mogućnost da se obavještajni sustav koristi za unutarstranačke sukobe, odgovorio je kako smo imali takvih situacija i prije.

“Očito je da korištenje povlaštenog položaja i informacija služi i za takve obračune”, kaže Ostojić.

izvor: Hina/Slobodna Dalmacija