HEP – LIDER ELEKTROMOBILNOSTI U HRVATSKOJ: Odgovorno ponašanje prema prirodi i u prometu imperativi su za zdrav i dobar život

13.02.2020., Vukova Gorica - Nove HEP-ove brze punionice na odmaralistu Vukova Gorica. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Sigurnost u prometu igra danas jednu od presudnih uloga na razvoj turizma, u Hrvatskoj sve dominantnijoj grani u gospodarstvu. Uz nju zelena ekonomija, točnije ulaganja u smanjenje otiska ugljika u okoliš i očuvanje prirode, čine okosnice privlačenja turista u zemlju. U tom dobitnom spoju veliki doprinos daje Hrvatska elektroprivreda zahvaljujući ulaganjima i razvoju elektromobilnosti što čini pod brendom ELEN.

HEP-ova mreža punionica u ovom trenutku obuhvaća više od 260 javno dostupnih punionica, koje se prostiru na području Grada Zagreba, svih 20 županija te pokriva autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i nekoliko otoka.

Na hrvatskim autocestama HEP je u rad pustio prve brze punionice, snage 50 kW, kao i prve ultrabrze punionice na hrvatskim prometnicama, snage do čak 350 kW.

Sve HEP-ove punionice su multistandardne i na njima se mogu puniti postojeći modeli električnih vozila. U ovom je trenutku infrastruktura potrebna za punjenje električnih vozila, prema broju punionica i njihovom teritorijalnom rasporedu, dovoljna da je koriste sva električna vozila registrirana u Republici Hrvatskoj.

Za korisnike ELEN punionica HEP je kreirao i mobilnu aplikaciju koja je dostupna na servisima Google Play i iStore, i na kojoj se mogu vidjeti lokacije punjenja, dostupni priključci te započeti punjenje. Na adresi elen.hep.hr korisnicima je na raspolaganju i interaktivna ELEN web stranica, koja pruža sve potrebne informacije vezane uz HEP-ovu e-mobilnost.

Projektom elektromobilnosti HEP se potvrđuje kao ključan subjekt u elektrifikaciji prometa u Hrvatskoj, u okviru tranzicije Hrvatske prema niskougljičnom društvu kao jednom od ključnih dijelova Europskog zelenog plana.

Kao generalni sponzor kampanje društvene i prometne odgovornosti, Dana bez mobitela u prometu, HEP već sedmu godinu pridonosi pozitivnom utjecaju na smanjenje prometnih nesreća u prometu. Uz odgovorno ponašanje prema okolišu, prirodi koja nam svojim blagodatima pruža zdrav i kvalitetan život, HEP-u je imperativ i odgovorno ponašanje sudionika u prometu, posebice kad je riječ o odgovornosti kod korištenja mobilnih uređaja, čime možemo direktno utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća, i sačuvati svoj i živote drugih ljudi.

DBO/ Foto: HEP