HDS 2024: Kako pobijediti stres i sagorijevanje u kibernetičkoj i informacijskoj sigurnosti?

videoigre koriste se za pripremu napada
Unsplash/@sigmund

IT industrija se nametnula kao jedna  od najbrže rastućih i najkompleksnijih industrija u današnjem društvu. Raznovrsnost ponuda poslova i mogućnosti , kratki rokovi, nepredviđene situacije, ovakvim zanimanjima donose i  određene izazove  koji  mogu rezultirati pogoršanjem kako fizičkog tako i mentalnog zdravlja zaposlenika.

Hakiranje IT sustava tvrtki često dolazi s prekidima poslovanja, narušavanjem ugleda, regulatornim istragama i tužbama. Glavni službenici za kibernetičku sigurnost  moraju upravljati rizicima kibernetičke sigurnosti i, u isto vrijeme, educirati kolege iz C-suitea.

Posljedice ograničenja resursa izravno utječu na stres i sagorijevanje  cyber rukovoditelja. Tri  od četiri  CISO-a  izvješćuju o osjećaju iscrpljenosti, prema jednom istraživanju, što ih dovodi u opasnost od napuštanja radnog mjesta.

Neumorni kibernetički napadi i pritisak da se poprave sigurnosne ranjivosti unatoč proračunskim ograničenjima podižu razinu stresa korporativnih kibernetičkih čelnika i njihove brige o osobnoj odgovornosti, što je sve veća zabrinutost od kaznenog postupka protiv bivšeg šefa sigurnosti Uber Technologies Inc.

Stres je naš odgovor na činjenicu da smo fizički, psihički ili društveno ugroženi ili da su ugroženi naši bližnji. U tom trenutku započinje fiziološka reakcija našeg organizma koja šalje putem mozga “znak za uzbunu“. Dolazi do pojačanog  lučenja hormona, adrenalina i kortizola koji uzrokuju niz promjena u tijelu i pripremaju nas za odgovor na stresnu situaciju.

Trajanje stresa je relativno kratkotrajno, za razliku od stresa koji traje duže vrijeme  i dovodi do „sagorijevanja“ odnosno burnout-a.

Rano prepoznavanje znakova stresa može prevenirati razvoj burnout-a.

O svemu navedenom bit će riječi na Hrvatskim danima sigurnosti 2024., u radionici  „Zaštita zdravlja stručnjaka kibernetičke i informacijske sigurnosti“, koju će voditi Srebrenka Mesić, dr.med,univ.mag medicine rada i sporta, predsjednica Sekcije za ocjenu radne sposobnosti HLZ –a.

Više o programu, uvjetima i prijavi sudjelovanja na Hrvatske dane sigurnosti 2024. pogledajte na www.danisigurnosti.hr

 

DBO