Izlaganje ravnatelja SOA-e objavljeno u zborniku izlaganja sa seminara Udruženja europskih novinara u Španjolskoj

Izlaganje ravnatelja SOA-e objavljeno u zborniku izlaganja sa seminara Udruženja europskih novinara u Španjolskoj

Udruženje europskih novinara u Španjolskoj (La Asociación de Periodistas Europeos – APE, https://www.apeuropeos.org/) objavilo je zbornik izlaganja sa 35. Međunarodnog seminara o sigurnosti i obrani koji se održavao 21. i 22. lipnja 2023. u Toledu, Kraljevina Španjolska.

Na seminaru je ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić održao izlaganje „Virus ruske propagande“ (Virus de la propaganda rusa) o ruskim informacijskim operacijama i propagandi u kontekstu rata u Ukrajini, a s posebnim osvrtom na područje jugoistočne Europe.

Uz ravnatelja SOA-e, na dijelu seminara pod nazivom „Propaganda, dezinformacije i nekonvencionalne prijetnje“, sudjelovali su general Carlos Javier Frías, ravnatelj Vojnog učilišta španjolske vojske, Sergio Sánchez, komunikacijski i sigurnosni stručnjak te Carlos Franganillo, novinar i urednik na španjolskoj javnoj radioteleviziji.

Udruženje europskih novinara u Španjolskoj međunarodne seminare o sigurnosti i obrani organizira od 1983. godine. Cilj 35. seminara bio je potaknuti raspravu između stručnjaka iz civilnog i vojnog područja, nacionalnih i inozemnih institucija, akademske zajednice i novinara o temama ruske agresije na Ukrajinu, ratne diplomacije, rješenju ukrajinskog rata te pogledima na NATO i EU.

Zbornik izlaganja objavljen je na španjolskom jeziku i nalazi se na sljedećoj poveznici: https://www.apeuropeos.org/descargas/XXXV-Defensa.pdf

 

DBO/ Foto: soa.hr