Hanfa upozorava na potencijalne prijevare: Ne nasjedajte na lažne članke i telefonske pozive koji vam obećavaju laku zaradu

Hanfa upozorava
Unsplash/@julianhochgesang

Kako bi se podigla svijest o važnosti edukacije i stjecanja informacija prije donošenja odluka o ulaganju u financijske proizvode i usluge, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u listopadu obilježava Svjetski tjedan ulaganja.

Građanima se učestalo putem oglasa na internetu ili izravnim telefonskim kontaktom nudi mogućnost trgovanja financijskim instrumentima putem raznih internetskih stranica. Međutim, velikim brojem takvih online trgovinskih platformi upravljaju društva koja za to nemaju ovlaštenje ili društva koja ne smiju hrvatskim građanima nuditi svoje brokerske usluge. Često je riječ o društvima koja imaju registrirano sjedište na egzotičnim otocima kao što su Sveti Vincent i Grenadini, Maršalovi Otoci i slična područja poznata po slabijoj regulaciji. Ta se brokerska društva najčešće povezuju s nekim oblicima prevare i trgovanje putem takvih online platformi izlaže građane visokom riziku da u konačnici ostanu bez novca koji su uplatili za trgovanje.

Prije nekoliko dana u medijima je objavljen slučaj starije ženske osobe iz Dubrovnika koja je posljednjih godinu dana dobivala upute nepoznatih osoba koje su se predstavljale kao brokeri, a čije je oglase pronašla na internetu, temeljem kojih je uplaćivala novčane iznose firmama sa sjedištem na Cipru i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u ime ulaganja u trgovinu dionicama, valutama i plemenitim metalima, a pri čemu joj je bilo obećano da će joj se uloženi novac vratiti uz dobit. Nakon što se pobliže informirala o firmama s kojima je poslovala, shvatila je da je žrtva međunarodnih prevaranata. Na opisani način žrtva je oštećena za novčani iznos od 130 tisuća eura.

Jedna od uloga Hanfe kao regulatora jest i da skrene pozornost i upozorava građane na takve i slične potencijalne prijevare. Stoga, povodom obilježavanja Svjetskog tjedna ulagatelja Hanfa naglašava nekoliko čimbenika koje treba imati na umu prilikom donošenja ulagačkih odluka:

  • Saznajte točan naziv brokerskog društva čije vam se usluge nude i koristite usluge isključivo investicijskih društava koja se nalaze u evidenciji društava kojima je Hanfa dala odobrenje.
  • Imajte na umu da „laka i sigurna“ zarada ne postoji. Ako je vaš „broker“ vrlo uporan, zove vas po nekoliko puta dnevno i ne prihvaća „ne“ kao odgovor te nudi „priliku koja se događa jednom u životu“ vrlo je vjerojatno riječ o prevari.
  • Ne vjerujte poveznicama na novinskim portalima, Facebooku i ostalim popularnim stranicama koje „odaju tajnu kako brzo zaraditi na internetu“. Često je riječ o poveznicama u kojima poznati Hrvati poput sportaša ili poduzetnika opisuju kako su zaradili puno novaca. Radi se o lažnim člancima na koje ne smijete nasjedati. Ne uspostavljajte komunikaciju s takvim stranicama i nikako ne uplaćujte novac na njihove račune.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana ulagatelja Hanfa je izdala i brošuru sa savjetima kako prepoznati trgovinske platforme koje se povezuju s prevarama, kako komunicirati s osobama koje građane telefonski nagovaraju na trgovanje, kao i općenite savjete na što obratiti pozornost kako u konačnici građani ne bi bili prevareni i ostali bez svojeg teško zarađenog novca. Brošura Hanfe sa savjetima može se pronaći na internetskoj stranici Hanfe kao i na portalu Hanfe namijenjenom financijskoj edukaciji građana – „Novac za sutra“.

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja, dana 19. listopada 2020. bit će održano on-line predavanje „Osnove tržišta kapitala“ koje će održati voditelj Direkcije za praćenje zaštite potrošača i edukaciju u Hanfi. Bit će to prilika za naučiti više o načinu funkcioniranja tržišta kapitala te o tome kako i na koji način je moguće trgovati na burzi.

PR/Foto: Unsplash