Hakeri preko pametnih četkica za zube mogu izvesti ogroman cyber napad

Hakeri preko pametnih četkica za zube mogu izvesti ogroman cyber napad
Unsplash

Stručnjaci za sigurnost, upozorili su da bi milijuni hakiranih četkica za zube mogli biti iskorišteni u masovnom cyber napadu.

Pametne četkice mogle bi se međusobno povezati u botnet – mrežu kompromitiranih računala, što bi omogućilo DDoS, cyber napad u kojem se uskraćuje usluga za poslužitelje, a meta su mu najčešće velike tvrtke, banke, medijske kuće.

Četkice za zube samo su jedna od potencijalnih prijetnji. To su, upozoravaju stručnjaci za sigurnost, svi uređaji koje možemo povezati s internetom.

“Svaki uređaj koji je spojen na internet potencijalna je meta – ili se može zloupotrijebiti za napad”, rekao je Stefan Züger, stručnjak za cyber sigurnost iz tvrtke Fortinet Switzerland. Züger stoga savjetuje vlasnicima pametnih tehnologija da se informiraju i zaštite navrijeme.

“U protivnom ćete prije ili kasnije postati žrtva – ili će vaš vlastiti uređaj biti zloupotrijebljen za napade”, rekao je za Aargauer Zeitung.

Jedna od tema ovogodišnje CES-ove konferencije koja se u siječnju održava u Las Vegasu, a na kojoj se predstavljaju proizvodi i tehnologije IT industrije, bio je upravo povećan rizik od cyber napada zbog porasta popularnosti raznih gadgeta, među kojima je i pametna četkica za zube.

“Primijećen je dosad neviđeni rast zloćudnih botneta, s udvostručenjem aktivnosti u siječnju. Ove konstantno povišene razine ukazuju da je u tijeku opasan novi val kibernetičkog kriminala“, poručuju iz IT tvrtke Netscout, a prenosi Nacional.

RSS