Gradonačelnik Bandić o Danu bez mobitela u prometu kod zagrebačkih fontana

Gradonačelnik Bandić o Danu bez mobitela u prometu

Na fontanu Sveučilišne livade je 21. listopada u 20 sati projiciran logotip kampanje Dan bez mobitela u prometu čime je grad Zagreb i simbolički podržao kampanju osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu, koja se provodi već četvrtu godinu.

Tom je prilikom Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, upozorio da se mobitel popeo sa četvrtog na treće mjesto ubojica na cesti.

– Prva je brzina, drugi je alkohol, treći je mobitel, a četvrto je nevezanje pojasa. Apeliram na sve sugrađane da ne koriste mobitel dok voze, da se vežu dok voze, da ne cugaju dok voze i da ne prekoračuju dopuštenu brzinu.

Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti koja je nositelj projekta, pozvao je osobito roditelje koji voze djecu u vrtić ili školu da ne koriste mobitel dok voze.

– Dovoljna je samo jedna sekunda da se ostane bez ljudskog života, a za razliku od mobitela i automobila, za ljudski život nema rezervnih dijelova – rekao je Ostojić.

Krešimir Mišić, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU Zagrebačke, apelirao je na sve vozače – kako one u automobilima tako i one koji voze bicikl ili romobil da se pridržavaju prometnih propisa.

– Posljednjih desetak godina stalno smanjujemo broj smrtno stradalih u cestovnom prometu, no da bismo ostali na tom tragu koristite pojas, ne koristite nepropisno mobitel, vozite smanjenom brzinom, naročito u zoni škola i, naravno, nemojte piti alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje – rekao je Mišić.

Projekt Dan bez mobitela u prometu sufinanciran je sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a pokrovitelji su mu Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Grad Zagreb.

PO/ Foto: HUMS