GRAD POREČ: Nakon uvođenja mini body kamera na porečke ulice stižu zaštitari Klemm securitya

Grad Poreč

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić nakon prošlogodišnjeg uvođenja mini body kamera u standardnu opremu porečkih komunalnih redara, učinio je novi iskorak u ostvarivanju urbane sigurnosti Grada Poreča.

Riječ je o novitetu koji bi trebao gradskim komunalnim redarima značajno olakšati  posao – Grad Poreč-Parenzo ugovorio je zaštitarsku službu koja će već od ove turističke sezone raditi zajedno s redarima.

– Paradoksalno, ali po zakonu, komunalni redari imaju manje ovlasti od zaštitara.  Upravo zato im je ponekad vrlo teško provoditi Odluku o komunalnom redu. Primjerice, komunalni redar koji na Trgu ulovi ilegalnog preprodavača ne može od njega zatražiti osobnu, pa ga tako ne može ni sankcionirati, rekao je uvodno gradonačelnik Peršurić dodavši kako su još prošle godine svi komunalni redari opremljeni kamerama, koje stalno snimaju dok su redari na terenu. – Time štitimo i redare, ali i povećavamo razinu transparentnosti u radu gradske uprave.

Grad Poreč-Parenzo ove godine čini korak više i po uzoru na neke druge gradove, odlučio je angažirati zaštitarsku službu. – Zaštitar ima licencu i mogućnost zadržati primjerice, ilegalnog preprodavača do dolaska policije, i vjerujemo da ćemo već ovoga ljeta smanjiti broj ilegalnih preprodavača ili izlaganja robe po pročeljima zgrada u starogradskoj jezgri. Za jedan Poreč to jednostavno nije primjereno, a time želimo zaštititi i one prodavače koji svoj posao rade korektno, poštujući komunalni red, od nelojalne konkurencije, dodao je Peršurić i objasnio kako nije namjera uvoditi represivne mjere već se želi provoditi Odluka o komunalnom redu što Poreč, kao jedan od najuređenijih gradova u zemlji i zaslužuje.

Pročelnik komunalnog sustava rekao je kako je na javnom natječaju za zaštitarske i redarske usluge, kao najpovoljnija ponuda, odabrana ona tvrtke Klemm security d.o.o. u iznosu od 190 tisuća kuna + PDV, za razdoblje od travnja do listopada.

– Grad je napravio Plan štićenja za zaštitu javnih površina kojima upravlja Grad, jer je to i jedan od uvjeta za dobiti odobrenje i rješenje od Ministarstva unutarnjih poslova – Policijske uprave istarske. Planom štićenja obuhvaćena je i sigurnosna prosudba i perimeter štićenja kojim zaštitarska služba i zaštitar, ovlašten i licenciran od Ministarstva unutarnjih poslova, smije obavljati svoju dužnost, rekao je Poropat.

Sukladno Zakonu o privatnoj zaštititi, zaštitar ima pravo na provjeru identiteta osoba, pravo na privremeno ograničavanje slobode kretanja, ima pravo pregledati osobu i predmete te osigurati mjesto događaja I zadržati osobe do dolaska policije.

– U praksi to će izgledati ovako: svaki izlazak zaštitarske službe izvodite će se u dogovoru s Komunalnim redarstvom Grada. Ugovoreno je 1300 sati rada koji će se iskoristiti tijekom turističke sezone, u nenajavljenim akcijama, tijekom cijelog dana uključujući večernje sate. Po iskustvima iz drugih gradova koji već imaju zaštitarske službe, računamo da će prisutnost zaštitara kraj nekih objekata destimulativno djelovati na građane i turiste, a u konačnici i na vlasnike takvih objekata koji protupravno izlažu robu ili slično te da će se turisti prije odlučiti sjesti u lokal u kojem je sve u redu i gdje zaštitara neće biti, objasnio je Poropat.

Gradonačelnik se osvrnuo kako je angažiranje zaštitarske službe samo dio aktivnosti zaštite porečke starogradske jezgre. Podsjetio je kako Grad već sufinancira vlasnicima zgrada u starogradskoj jezgri obnovu fasada i pročelja, dok su projekti obnove gradske rive u samom dovršetku. – Kod uređenja rive,  vodit će se računa i o štandovima. Kao Porečan i kao gradonačelnik, mogu reći da sadašnje stanje ne priliči gradu kao što je Poreč, što će se i urediti obnovom gradske rive, zaključio je.

Sadašnje stanje nije alarmantno i komunalni redari velikim dijelom već sada samostalno rješavaju problem kršenja Odluke o komunalnom redu, a brojni se trgovci i ugostitelji pridržavaju Odluke. Ovim novitetom želi se poboljšati i olakšati provođenje Odluke o komunalnom redu, zaključeno je.

DBO